Rens van der Vorst,
13
november
2020
|
10:16
Europe/Amsterdam

Blotebillengezicht

Afgelopen donderdag was de aftrap van de Fontys AI-community. Belangrijk. Immers, Fontys wil bijdragen aan een betere maatschappij, en dan heb je kunstmatige intelligentie hard nodig. 

Hoe moet je anders iemands kontgat herkennen? 

Dat leg ik even uit. Kijk, het zou best kunnen dat je straks gezond blijft dankzij je wc. De wc van de toekomst analyseert je ontlasting en constateert ziektes in een vroeg stadium, zodat je tijdig behandeld kunt worden.

Maar dan moet zo’n slimme wc wel zeker weten dat jij op de bril zit en niet iemand anders. Anders gaat het mis. Dat kan via Bluetooth of met een vingerafdruk, maar er is een elegantere oplossing: kontgatherkenning.

In het gerespecteerde, wetenschappelijke tijdschrift Nature wordt het uitgelegd. Kontgaten zijn namelijk net sneeuwvlokjes. Ze zijn allemaal uniek. De herkenningssoftware werkt hetzelfde als gezichtsherkenning. Die wordt steeds beter. Je wordt tegenwoordig zelfs herkend met een mondkapje.Hetzelfde geldt ook voor je kontgat. Knijpen, bleken of een beginnende aambei. Het maakt allemaal niets uit. Je wordt herkend en de resultaten worden opgeslagen in een kontmapje.

Misschien zie je meteen de voordelen, zoals besparingen op de gezondheidszorg. Misschien ben je een machoman die weigert om zittend te plassen. Misschien wil je liever niet herkend worden aan je kontgat.Misschien ben je blij dat Fontys hierop inzet. Misschien niet. Misschien heb je visioenen van terroristen die opgepakt worden omdat hun kontgat op een bruine lijst staat.

Voor de AI maakt het allemaal niet uit. Die ziet een kontgat gewoon als een blotebillengezicht.

Wil je meer inzicht in de cijfers of er meer van weten, mail dan naar r.vandervorst@fontys.nl. Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'.

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Marcel
24
November
2020
In de serie woordspelingen... BRIL-jant weer deze column.
Sander
17
November
2020
Ik geef deze column drie sterretjes
Martijn Lamers
13
November
2020
Hoi Rens,

Erg leuk stukje! Amusant, educatief en typerend voor een smart-ass like you ;-p

Mvg,
Martijn Lamers