Eindhoven,
15
december
2017
|
11:02
Europe/Amsterdam

Blockchain is helemaal de bom!

Bewijsstuk 1: On-line PLC is een Brits bedrijf dat iets doet met informatietechnologie. Klein bedrijf, niks bijzonders. Behalve één creatieve medewerker die voorstelde om het bedrijf te hernoemen naar On-line Blockchain PLC inclusief een vage verklaring dat het bedrijf iets ging doen met blockchain. Vrijwel meteen stegen de aandelen met 394%. U leest het goed. 394%!

Bewijsstuk 2: Educause is een conferentie in Noord-Amerika voor 8.000 bezoekers met honderden presentaties. Sommige worden goed bezocht, sommige slecht. Die van mezelf: redelijk. Maar ik had dan ook concurrentie van presentaties die ergens het woord blockchain in de titel hadden verwerkt. Die zaten allemaal ramvol.

Bewijsstuk 3: Deze column, die nu al – zo voorspel ik – mijn best gelezen column ooit wordt.

Mooie technologie, dat blockchain. Een universeel grootboek waar niemand eigenaar van is. Het vertrouwen zit ingebakken in de technologie. Niet te kraken, gedistribueerd. Een kunstwerk. De Europese Commissie publiceerde een dik document (lezen!) over blockchain in het onderwijs. Het document staat vol met slimme toepassingen, zowel voor het onderwijs als de administratie.
Als je er zelf een beetje gevoel bij wilt krijgen, adviseer ik: stap eens in de cryptovaluta. Koop het bejaarde Bitcoin, het hippe Ethereum of het beloftevolle Ripple. Heb ik gedaan. Weet je wat ik ontdekte? Blockchain is misschien wel een heel betrouwbare technologie. Maar alles wat daaromheen zit - de brokers, de softwarebouwers, de beurzen, de walletmakers - zeker niet altijd. Dat zijn namelijk mensen.
Of zou u mij op basis van onderstaande foto vertrouwen?
Bitcoinverkopers wel!

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.