COLUMN, Tina ten Bruggencate,
12
juli
2023
|
09:32
Europe/Amsterdam

Blij met de bieb

Het gaat niet goed met het leesniveau van kinderen in Nederland. Ik zie het terug bij mijn eigen kinderen. De Donald Duck is zo’n beetje het hoogst haalbare. “Lezen is leuk!” schreeuw ik regelmatig naar ze. Ze kijken me vanonder hun koptelefoon meewarig aan en gaan verder met tiktokfilmpjes kijken over hoe je de beste op-kots-lijkende smurrie kunt maken.

In de overdracht van genen is iets misgegaan, want ik ben gek op lezen. In de zomervakantie doe ik niets liever dan lezen. Met mijn voeten in een beekje en een glas ijskoude rosé in de hand. Moorden oplossend in een Engels dorp of wijn drinkend op Montmartre in het Parijs van de jaren 20. Maanden van tevoren stel ik een boekenlijst samen met boeken die ik meeneem op vakantie. Een zorgvuldig proces, want het zou een ramp zijn als ik niks (leuks) meer te lezen heb.

En nee, ik ga niet digitaal lezen, dat vind ik niks. Daarom is het ook zo zonde dat de Fontys mediatheken worden afgeschaft en studenten alleen digitaal kunnen lezen. Voor mij zou dat als student een ramp zijn geweest. Een zeer goede column van mijn collega Ewoud hierover laatst.

Ik ben ook gek op bibliotheken met hun geur van kennis, verhalen en mysterie. Het meest spreken me oude bibliotheken aan, in steden als Cambridge of Oxford. Bibliotheken met een hoog Harry Potter gehalte met geheime afdelingen, hoge gewelfde plafonds en houten verplaatsbare laddertjes.

Op de Witte Dame waar ik werk, zitten we één verdieping boven de bibliotheek. Vaak ga ik tussen lessen door snuffelen tussen de nieuwe aanwinsten. En daar word ik gewoon erg blij van. Het is dan wel niet Oxford of Cambridge, het ademt wel de sfeer van verhalen en mogelijkheden.

Nu maar hopen dat mijn kinderen ooit nog blij van de bieb worden. En als jullie nog een leestip hebben hoor ik het heel graag. Dus welk boek zou ik gelezen moeten hebben?

Fijne zomer en veel (lees)plezier!

Tina ten Bruggencate is docent aan Fontys Hogeschool Toegepaste Psychologie en onderzoeker bij het lectoraat Mens en Technologie.  

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 9 (9)
Bedankt voor uw bericht.
Karin
17
July
2023
Mijn favoriete boek of all times: De bekentenis van Adria van Cabré. Disclaimer: alleen voor de geoefende lezer
Ellie
16
July
2023
Leestip 1: Max, Mischa en het Tet-offensief van Johan Harstad, meer dan 1100 pagina's genieten, "een boek om in te wonen" las ik ooit in een recensie en daar ben ik het mee eens.
Leestip 2: ter compensatie een dun boekje maar wonderschoon Perenbomen bloeien wit van Gerbrand Bakker. Fijne zomer!
Jannie
14
July
2023
Ik weet niet hoe oud je kinderen zijn, maar ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ is een wonderschoon boek.
Jos Knubben
14
July
2023
Digital first? Zo zij het. Ik heb ChatGPT een sonnet laten maken. Zie hieronder het resultaat:

In stille gangen waar het weten bloeit,
Een bibliotheek van kennis, tijdloos oord,
Waar geesten rusten en gedachten gloeien,
Wordt nu de deur gesloten, voorgoed verstoord.

De planken zwijgen, boeken staan gevangen,
Hun bladzijden verzegeld, nooit meer geraad,
Een einde aan de zoektocht van de geest,
Waar woorden ooit als vleugels waren geslaagd.

De muren fluisteren een droeve klacht,
Het lege plekken in het stille licht,
Waar ooit de wijsheid met ons werd verwacht,
Nu resten enkel schimmen, dof en dicht.

De bibliotheek, een schat van eeuwenlang,
Nu zwijgt haar stem, voor altijd en voorgoed verstomd.

Mocht deze woordenoogst de waarde tonen
Van wat verloren gaat, voorgoed verdwijnt,
Het is de noodzaak van verandering,
Die sluiting, onvermijdelijk, beschrijnt.

Maar laat ons niet vergeten wat hier was,
De schatten die we vonden in het lezen,
En laten we die wijsheid doorgeven,
Met hart en ziel, als erfgoed dat blijft wezen.

Een hogeschool mag komen of gaan,
Maar de geest van kennis zal altijd bestaan.
Jet
14
July
2023
Mooi Jos!
Yolanda
14
July
2023
Jos, prachtig sonnet !!!!!
Roy
14
July
2023
Mijn leestip is wat meer in de fantasy hoek maar Good Omens is een echte aanrader, vooral als je van Engelse humor houd!
Lizette
13
July
2023

Eens. Ik las laatst ook 'De lezende mens, de betekenis van het boek voor ons bestaan,' van Ruud Hisgen en Adriaan van der Weel; als je al overtuigd wil worden van het nut van lezen op papier, lees dit boek. En wat betreft boekentips voor de vakantie, wat klassiekers; Spel en tijdverdrijf, van James Salter, of Het grote avontuur van Alain-Fournier. En laatste tip; Nobele wilden. De Oliviers: vier vrouwenlevens, van Sarah Watling, een prachtige biografie over vier zussen die ongebruikelijk hoogopgeleid waren in een tijd waarin men nog dacht dat kennis bij vrouwen schade toebracht aan de eierstokken. Fijne vakantie!
Marjolein
12
July
2023
Ook hier een echte liefhebber van lezen en hier ook mijn tips:
Duizend schitterende zonnen - Khaled Hosseini
Wat het hart verwoest - John Boyne
Als het licht niet kunt zien - Anthony Doerr
Ik ben er niet - Lize Spit

Fijne vakantie en veel leesplezier
Mariëlle
12
July
2023
Klara en de Zon van Kazuo Ishiguro is wat mij betreft een echte aanrader!
Verder ben ik meer van de non-fictie boeken, zoals Het is oorlog maar niemand die het ziet, van Huib Modderkolk, Ik weet je wachtwoord van Daniël Verlaan en Het bestverkochte boek ooit (met deze titel) van Sanne Blauw.
Stiekem lees ik toch ook wel erg graag een veredeld stripboek in de vorm van een graphic novel, zoals Joker van Brian Azzarello en Lee Bermejo (indrukwekkende illustraties!).

Fijne zomer!
Willöm
12
July
2023
Beter dan op smurrie lijkende kots!

Mijn leestips: Theet 77 van Herman Brusselmans en The shards van Bret Easton Ellis.