Eindhoven,
22
oktober
2018
|
10:08
Europe/Amsterdam

Bijslapen

Je hoeft je niet af te vragen waar een herfstvakantie toe dient. De eerste twee school- en studiemaanden zitten er op en iedereen is doodop, zo lijkt ‘t. Doodop van het leren, kennismaken, stappen, studeren, luisteren, leren, netflixen, fietsen, lopen, ouwehoeren, leren, uitgaan en nog meer leren. Het totale instortingsgevaar wordt ondervangen door vijf dagen naar bladeren kijken die heel langzaam gratis en zomaar uit een boom vallen. Zo was het op de basisschool, de middelbare school en nu weer. Slaaptekorten worden ingehaald, voor zover die er zijn. Zijn die er?

Samen met een studente van de Academie van Journalistiek deed ik een klein journalistiek steekproefje op de campus van Fontys aan de Rachelsmolen. Wat bleek? Studenten schroomden niet om te praten over hun slaapgedrag, dat op de eerste plaats. Ten tweede viel op dat slaapgebrek wel degelijk voorkomt. Oorzaken: stappen, internet, prestatiedruk, netflix, vrienden.

Moet ik me, als vader van een dochter die over een paar jaar ook gaat studeren, zorgen maken? Mwah. De studenten die we vragen stelden zagen er allemaal weldoorvoed, beschaafd, opgewekt en goed verzorgd uit. Dat was in mijn studententijd wel anders. Ik herinner mij doodsbleke gezichten, ondervoeding na drie weken wentelteefjes en bier en half gevulde klaslokalen met zombie-achtige schepsels. Maar dat was ná de kerstvakantie. In januari ga ik dus weer eens kijken hoe jullie er dan bij lopen. Hou vol!

Luc de Graaf speelt in het theater, schrijft verhalen en maakt korte filmpjes.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.