Eindhoven,
02
december
2021
|
10:42
Europe/Amsterdam

Bijbaan studenten op de tocht door maatregelen

Veel bijbaantjes van studenten vallen weg nu de coronamaatregelen zijn aangescherpt. Vooral in de horeca en de detailhandel zijn harde klappen gevallen. In andere sectoren gaat het werk gewoon door.

Studenten worden hard geraakt nu horeca, winkels en bioscopen al om vijf uur de deuren moeten sluiten. Niet alleen vallen veel sociale contacten weg, ook de inkomsten drogen op.

Neem bijvoorbeeld Meike, student International Communication Management, die in een café werkt. Of beter gezegd: in een café werkte. “Ik ben voor nu mijn bijbaantje kwijt. Dat is echt verschrikkelijk, want daardoor heb ik geen geld om kerstcadeautjes te kopen.”

Flexkrachten de klos
In het café waar Meike werkt wordt alleen nog vast personeel ingezet van 12 tot 5. Alle anderen zoals Meike hoeven zolang de maatregelen gelden niet te komen. Ze valt daarmee, net als veel studenten, in de categorie flexkrachten. En die zijn nu bijna allemaal de klos.

Joëlle, vriendin van Meike, heeft meer geluk. Zij werkt in een supermarkt en daar gaat het werk gewoon door. “Maar ik krijg nu wel wat minder uren en het is lastiger in te plannen met mijn studie.”Het werk bij afhaalrestaurants gaat gewoon door.

Afhaalhoreca gaat door
Ook Kingsley, student Communicatie, heeft zjin bijbaan behouden. “Ik heb nergens last van. Ik werk bij McDonalds, en zoals bij alle afhaalhoreca gaat het werk daar gewoon door. Maar ik ken genoeg vrienden en medestudenten die nu moeilijk aan werk kunnen komen.”

Vooral in de detailhandel en de horeca, twee sectoren waarin veel studenten actief zijn, vallen veel banen weg nu de coronamaatregelen zijn aangescherpt. Dat was eerder ook het geval tijdens de lockdowns van 2020 en 2021.

Ook bij YoungCapital, het grootste studentenuitzendbureau in Eindhoven, merken ze de gevolgen van de aangescherpte coronamaatregelen.

Impact is enorm
“De impact van de coronapandemie en bijkomende maatregelen op jongeren en werk is enorm”, stelt Marko van Tol van YoungCapital. “Al is het effect van de jongste maatregelen op de hoeveelheid werk en vacatures die wij aanbieden kleiner dan bij eerdere maatregelen.”

Van Tol ziet dat sectoren die beperkt kunnen opereren zoals horeca, retail en hospitality het hardst getroffen worden.

“Daar staat tegenover dat er meer mensen nodig zijn in sectoren die juist harder draaien door de maatregelen. Denk aan de logistieke sector en coronagerelateerd werk bij de GGD's.”

4000 vacatures
Al met al staan er op dit moment nog steeds 4.000 vacatures open bij het uitzendbureau dat zich richt op jongeren. “Er is dus nog werk genoeg”, aldus van Tol.

Bij Talenthouse Tilburg, een platform voor studiegerelateerde bijbanen, merken ze nog niet zo veel van de nieuwe maatregelen. “Wij bieden vooral banen bij bedrijven”, vertelt Marc van Rijen die Talenthouse een jaar geleden oprichtte. “Dat betreft werk tijdens kantooruren en dat loopt gewoon door.”

Een kwart van de 780 studenten die bij Talenthouse zijn ingeschreven heeft aangegeven overal te willen werken en dus ook in winkels, bioscopen en de horeca. Voor huiswerkbegeleiders is er voldoende werk momenteel.“Deze studenten gaan zeker uren verliezen, dat is helaas niet anders. Hopelijk is het van korte duur.”

Huiswerkbegeleider
Studenten die ondanks de maatregelen per se willen blijven werken, kunnen zich het beste vooral richten op de klantcontactbranche en de logistieke sector. Daar stijgt het aantal vacatures sinds 2020 juist sterk. Net als in de zorg en bij de GGD's.

En voor studenten van de lerarenopleiding liggen de bijbaantjes als huiswerkbegeleider voor het oprapen. Zeker nu de leerachterstanden zijn opgelopen door het vele thuisonderwijs. [Ivo van der Hoeven en Jan Ligthart]

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Jim Clarke
04
December
2021
Supermarkten zoeken vakkenvullers voor vroeg in de ochtend want die draaien nog harder met de gesloten horeca.
Kevin
03
December
2021
Er staat wel meer op de tocht... al gun ik onze studentenpopulatie een fatsoenlijke bijbaan, moeten we onszelf afvragen of de horece daar onderdeel van zou moeten uitmaken. Zorg voor banen in de zorg, voor deze en komende 'pandemieën'!