Tilburg,
29
juni
2018
|
08:58
Europe/Amsterdam

Bij twijfels: het studiekeuzecafé

Niet alle studenten bij Fontys drijven momenteel onbezorgd richting zomervakantie. Sommigen hebben geen idee wat ze moeten na dit jaar: ze hebben een negatief studieadvies of gewoon het gevoel dat ze niet op hun plek zitten. Het studiekeuzecafé, komende dinsdag in het Mollergebouw in Tilburg, wil hulp bieden.

Het café is een initiatief van Fontys samen met het Jongerenpunt Midden-Brabant. Leoni Holleman, studiekeuzecoach bij Fontys dienst Studentenvoorzieningen, wilde samen met deze jongerenwerkers een informele bijeenkomst organiseren, waarin ieder zijn verhaal kan doen. Voor het Jongerenpunt is het een manier om met hbo-studenten in contact te komen en te onderzoeken wat zij voor hen kunnen betekenen.

Leonie HollemanHet café is bedoeld voor Fontys-studenten uit alle jaren. “Na het eerste jaar vallen de meeste studenten af, maar ook later zijn er nog veel die met twijfels rondlopen. Het is heel vervelend om met het gevoel rond te lopen dat je niet op je plek zit, al zijn de studieresultaten misschien niet slecht.”

Explore
Wat kunnen Leoni en haar collega’s betekenen voor de twijfelaars? “Het belangrijkste is dat ze hun verhaal doen en aangeven wat ze denken nodig te hebben. We hebben allerlei hulpmiddelen om te helpen bij een goede studiekeuze, van een individuele traject tot een zogenaamd exploreprogramma in de zomer, waarbij je in een groep ontdekt wat voor jou een goede volgende stap is. Maar eerst moet het probleem duidelijk zijn.”

Ook studieloopbaanbegeleiders (slb’ers) zijn welkom in het café. “Het is heel belangrijk dat zij weten hoe we studenten kunnen helpen met loopbaanbegeleiding. Zij zijn in de praktijk vaak de eersten aan wie studenten hun twijfels uiten.” Ook voor studenten zelf is de hulp die Fontys zelf kan bieden vaak nog een blinde vlek, weet Holleman uit de praktijk. “Misschien nog goed om te weten: het is gratis en onafhankelijk, we zijn er niet op uit om studenten koste wat kost binnen Fontys te houden.” [door Debbie Langelaan]

Studiekeuzecafé, dinsdag 3 juli van 13 tot 16 uur
Café Jazzmans, Mollergebouw, Stappegoor, Tilburg