Eindhoven,
06
juli
2022
|
14:12
Europe/Amsterdam

Bier wordt duurder, maar niet in deze kroegen

Niet alleen de prijzen in de supermarkt zijn de afgelopen maanden flink gestegen. Ook de bierprijzen in de horeca moeten er aan geloven omdat brouwerijen hun bedragen verhogen. Maar niet alle studentenkroegen rekenen deze prijs door aan hun klanten. Bron sprak met een aantal horecagelegenheden over hoe zij omgaan met deze ontwikkelingen.

Neem Café Philip aan de Heuvel in Tilburg bijvoorbeeld. Daar kost een vaasje nu 3 euro, maar meer dan dat gaat het volgens een van de medewerkers binnenkort niet worden. “We weten wel zeker dat ook onze leverancier de prijzen gaat verhogen, maar we moeten zelf de afweging maken of we over die 3 euro heen gaan of niet.”

Dat is in ieder geval niet de bedoeling van de uitgaansgelegenheid. “Voornamelijk omdat een drankje ook betaalbaar moet blijven voor onze gasten. Wanneer we de nieuwe prijzen vanuit de brouwerijen weten, moeten we er wel wat berekeningen op los laten. Zo weten we zo snel mogelijk wat de definitieve prijsstijgingen voor ons betekenen en welke andere oplossingen mogelijk zijn.”

De Ballenbak in Eindhoven
Bij studentenkroeg De Ballenbak in Eindhoven is het voor studenten beter geregeld. Daar kost een biertje maar 1,50 euro. “En zoals het er nu naar uitziet, blijft die prijs voor de komende paar jaar nog hetzelfde”, aldus medewerker Michiel.

Dat heeft alles te maken met het feit dat de studentenkroeg deels bij een Eindhovense studentenvereniging hoort. “Wij hoeven niet op hetzelfde niveau als een commerciële kroeg te draaien. En mochten we vanuit Bavaria, de brouwerij waarbij wij aangesloten zijn, tóch een prijsstijging ontvangen, dan kunnen we dit verschil zelf ondervangen. Dat betekent dat we geen verhoging hoeven door te voeren.”

Kortingen en lage salarissen
Toch zijn er ook heel wat kroegen die hun prijzen moeten verhogen. Dat heeft alles te maken met het feit dat het prijsniveau van een biertje en de algehele horeca al een tijd achterloopt op het huidige prijsniveau van de economie. Bierprijzen zijn lange tijd laag gehouden door grote kortingen, en het salaris van personeel bij grondstofleveranciers, brouwers en horecazaken groeide niet mee met de inflatie.

Doordat de kosten voor logistiek, energie en grondstoffen nu stijgen, gebeurt dat ook met de prijzen voor de consument. “Als we als sector vooruit hadden gekeken en het prijsniveau van een pilsje met de economische ontwikkelingen mee hadden laten groeien zou niemand ervan staan te kijken dat we inmiddels 3,50 euro zouden vragen voor een pilsje”, laat een Tilburgse uitbater weten.

€3,75 per biertje
Hoewel kroegen als Café Philip en De Ballenbak hun prijzen nu nog hetzelfde houden, lijkt een stijging simpelweg niet tegen te houden. “Je ziet nu al dat op festivals een prijs van 3,25 tot 3,75 euro per biertje wordt gevraagd. Daar zullen we als reguliere horeca ook in een à twee jaar naartoe groeien. Onze grootste uitdaging is om een serviceniveau te bieden die dat soort prijzen rechtvaardigt.”

Dat doorberekenen is dus nodig. Want als de inkoop, huren, personeelskosten en energielasten stijgen, kun je als uitbater moeilijk achterblijven. “Geven we onze marge weg, dan geven we ook ons bestaansrecht op.”

Vervelend
Daar loopt ook Kafee ’t Buitenbeentje in Tilburg tegenaan. De kroeg staat bekend om zijn lagere prijzen vergeleken met andere horeca in het stadscentrum, maar ook hier gaat dat volgens medewerkster Dorothée veranderen. “Die 2 euro voor een biertje en 4 euro voor een halve liter, dat krijg je buiten ons café in Tilburg niet zo snel gevonden. Maar wat er nu aan zit te komen is vervelend. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze klanten.”

Waar klanten eerst de hele avond op het terras doorzakten, vreest Dorothée dat zij het rustiger aan gaan doen. “Alles wordt duurder en klanten zullen op een gegeven moment ook keuzes moeten maken tussen boodschappen, rekeningen of een avondje uit bijvoorbeeld.

Halt toeroepen
Toch heeft de medewerkster van het Tilburgse biercafé hoop. “Wie weet komt er vanuit de overheid nog een maatregel waarin brouwerijen transparantie moeten bieden. Want voor het produceren van bier betaal je heel weinig per liter, terwijl wij de volle roefel moeten betalen. Iemand moet de brouwerijen een halt toeroepen en bepalen dat zij maar een maximaal bedrag per liter mogen vragen. Want een euro bovenop onze huidige prijzen gooien kunnen wij tegenover onze klanten ook niet maken.” [Noëlle van den Berg]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
roelof
02
August
2022
alle cafe houders moeten de bier weer goedkoper maken als dit duurder word dan kan ze op en dag de deur wel sluiten dan ga ze lieve naar de winkel toe om daar de bier kopen ,kopen tegen elkaar aan gooien bier moet weer goed kopen worden cafe houders gewoon staken gaan bier moet goed koper