Eindhoven,
10
april
2019
|
14:03
Europe/Amsterdam

Betoverd door licht

Het was in het klokgebouw van de lichtstad dat ik betoverd raakte door het licht. Tijdens het STRP-festival vorige week was daar de lichtkunst van Salvador Breed en Nick Verstand. Lichtkunst die je letterlijk door de ziel snijdt.

Hun ‘Between mind and matter’ betrof een gigantisch lichtgordijn dat je aantrof in een verder donkere hal. Het meterslange lichtgordijn, waarbij het gordijn meedeint met muziek, is in eerste instantie gewoon mooi. Gewoon erg aangenaam om naar te kijken.

Maar dan. Het moment dat je door het lichtgordijn stapt weet je niet wat er gebeurt. Je ervaart in levende lijve een visuele illusie. Je lichaam denkt namelijk dat het een gordijn aanraakt, maar je raakt natuurlijk helemaal niets aan. Het is simpel licht. Betoverend licht.

Ik was helemaal van slag door de discrepantie die ik ervoer tussen mijn lichamelijke en cognitieve ervaring. Mijn hersenen wisten donders goed dat ik door een lichtstraaltje liep, maar mijn lichaam bleef het gordijn bijna voelen, iedere keer weer dat ik door het lichtgordijn stapte. Keer op keer.

Ik denk dat ik wel honderd keer van de ene naar de andere kant van het lichtgordijn ben gestapt. Volkomen flabbergasted van wat de technologie met lichaam en geest deed. Ik bleef maar door het gordijn stappen. Het liet me niet los. Ik vergat de werkelijkheid en de tijd. Daardoor miste ik de openingsspeech van de STRP-conferentie door onze eigen Fontys-creative-goeroe Jorge Alves Lino. Dat was waar ik eigenlijk voor kwam. Sorry Jorge, ik was betoverd. Betoverd door het licht.

Eveline van Zeeland neemt graag Fontys-gedrag onder de loep. Daarnaast is zij Associate Lector Smart Marketing & Strategie bij FHMM en auteur van Basisboek Neuromarketing.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.