Betere strandveiligheid door app studenten
Met een website en app willen ze de Nederlandse stranden veiliger maken. Vier Fontys-studenten wonnen afgelopen donderdag de prijs voor beste startup en beste video met Onstrand, voor een betere zwem- en strandveiligheid.
In eerste instantie wilden ze een startup in de fitness-business. Maar iets met maatschappelijke waarde was uiteindelijk belangrijker voor Jorn van Heeswijk (18), Mike van Wijnen (22), Gyan van den Bogert (20) en Atahan Günuc (20) van Fontys Academy for Creative Industries.
De studenten Commerciële Economie – Digital Business Concepts mochten donderdag hun startup (online) pitchen bij investeerders tijdens het DBC pitch event. “Onstrand zorgt voor meer veiligheid op de Nederlandse stranden. En dat is hard nodig als je ziet wat er afgelopen jaar is gebeurd met de vijf surfers die verdronken zijn”, vertelt Jorn (zie ook het kader).
Mensen overschatten zichzelf
Het viertal heeft gesproken met iedereen die iets te maken heeft met strandveiligheid. Van handhaving en politie tot surfscholen en de reddingsbrigade.
“Mensen zeggen al snel: ik heb zwemdiploma’s”, aldus Jorn. “Maar al heb je diploma A tot en met Z, je bent niet opgewassen tegen de externe factoren van de zee. Mensen onderschatten de kracht van de natuur en overschatten zichzelf.” Met de app worden strandgangers via pushmeldingen gewaarschuwd voor bijvoorbeeld stromingen, muien en drukte.
Investering toegezegd
Investeerders konden een fictief bedrag geven bij de online pitch. “In totaal was er drie miljoen te vergeven”, vertelt Mike. “Wij hebben daar 1,75 miljoen van gekregen. De nummer twee had 300.000. Ik denk dat dat wel aangeeft dat het een succes was voor ons.”
Daarnaast won het viertal de prijs voor beste startup en beste video. Niet alleen investeerders zijn enthousiast, ook vijftien kustgemeentes vinden Onstrand een goed idee. Twee daarvan hebben zelfs al een investering toegezegd.
Pilot in kustgemeentes
De app bestaat nog niet, de website is wel helemaal af. “Op de lange termijn willen we onze diensten steeds meer uitbreiden”, aldus Jorn. “Nu zit er bijvoorbeeld ook al een kortingscode in om eten te halen bij strandtenten, om zo de jongeren op de app te krijgen.”
De investeerders zijn onder andere nodig voor de ontwikkeling en het lanceren van de app. Deze zomer wil het viertal een pilot gaan draaien met vijf kustgemeentes. Jorn (22) is daar trots op.
Stapje extra
“Het is eigenlijk een project in het tweede jaar van Fontys, om een onderneming te starten. Wij hebben bij alles wat we deden een stapje extra gedaan. Het project is al gestopt, maar wij hebben besloten door te gaan. Op een gegeven moment hadden we zelfs vijf afspraken op een dag, buiten onze lessen bij Fontys om.”
Inmiddels hebben Jorn, Mike, Gyan en Athan zich ingeschreven voor de studentondernemersregeling. Mike wil zelfs bij zijn eigen startup stagelopen. “Ik ben heel blij dat dat vanuit Fontys mogelijk wordt gemaakt.”
De student is er veel tijd aan kwijt, maar ziet er zeker een toekomst in. “Als het zich ontwikkelt zoals nu, zo positief, dan wil ik zeker ondernemer blijven. Het liefst bij Onstrand, maar als dat niet zo is, dan is het wel iets waar we superveel van geleerd hebben.” [Jacky Eickes]