COLUMN, Boudewijn Raessens,
26
maart
2024
|
10:57
Europe/Amsterdam

Betekenisvol contact

‘Hello darkness, my old friend’, zo begint het nummer The Sound of Silence van Simon & Garfunkel. Paul Simon heeft het nummer geschreven als reactie op de moord van John F. Kennedy. Zowel de tekst als de muziek van ‘Het geluid van stilte’ is aangrijpend. Het thema van dit lied is het onvermogen van de mens om met de ander te communiceren. Het gaat over praten zonder iets te zeggen en horen zonder te luisteren.

En toen zag ik via LinkedIn op YouTube The Sound of Silence - Slaves of Technology. Hierin zit de boodschap dat we ‘slaven van de technologie’ zijn geworden. En dat komt niet door de technologie, het is de wijze hoe wij hiermee omgaan. In een restaurant zijn we meer bezig met Whatsapp, Tiktok en Instagram dan met degene tegenover ons. Gemiddeld brengen we meer dan zes uur per dag achter een scherm door.

Ook bij Fontys zie ik studenten en collega’s veel achter schermen. En ja, ik ook. Echte communicatie gaat niet over zenden en ontvangen maar over begrijpen en verbinden. Juist daarvoor is rust en ruimte nodig waar we de ander kunnen horen en zien. Ook bij Fontys kunnen we dat realiseren! 

Laten we starten met ‘De dag van de verbinding’ voor betekenisvol contact. Een dag zonder de virtuele wereld. Iedereen is dan op de campus zonder communicatie met de buitenwereld. Dan kunnen we ook de tweede regel van de ‘The Sound of Silence’ met elkaar realiseren ‘I’ve come to talk with you again’.

Boudewijn Raessens is associate lector AI in Business bij FEC.

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Boudewijn
26
March
2024

De link naar ‘The sound of Silence’ & Slaves of Technology’.
https://youtu.be/A_NOWEFJg60?si=xta8C-VdZKXH9I5T
Rens
26
March
2024
Hi Boudewijn,

Je moet wel een enorme boomer zijn als je een dag van de verbinding voorstelt terwijl er ook een coole app is waarmee je betekenisvol contact kunt najagen -> https://meeno.com/