Eindhoven,
01
februari
2022
|
09:25
Europe/Amsterdam

Bestuurlijk verschil van inzicht: Nelissen weg bij Fontys

Bestuurslid Elphi Nelissen vertrekt bij Fontys.  De reden: een verschil van inzicht over hoe Fontys bestuurd moet worden tussen haar en de andere twee leden van het College van Bestuur, voorzitter Joep Houterman en Hans Nederlof.  

Het besluit werd gisteren binnen Fontys bekendgemaakt door Elphi Nelissen en de Raad van Toezicht van Fontys.  Nelissen stapt per 1 april uit het bestuur en vertrekt op 1 september helemaal bij Fontys.

De officiële verklaring luidt: 'Het verschil in inzicht over de wijze van besturen van Fontys tussen de leden van het college van bestuur is te groot gebleken’.

Op inhoudelijke vragen over dat verschil van inzicht wenst Nelissen tegenover Bron niet in te gaan. "Dat lijkt me niet correct naar de andere bestuursleden, voor wie ik veel waardering heb.”  

Op de vraag of het besluit dan was ingegeven door een puur inhoudelijk verschil van inzicht of door botsende persoonlijkheden,  zegt Nelissen desgevraagd “een beetje van beide, dat is nooit echt uit elkaar te houden". 

Onderzoek
Nelissen trad op 1 september 2020 toe tot het Fontys-bestuur. Daarvoor was zij twaalf jaar werkzaam bij de TU Eindhoven, waarvan het laatste jaar als hoogleraar Building Sustainability en voorzitter van de leerstoelgroep Building Performance.  Ook daar lag bij haar decanaat de focus vooral op onderzoek. 

Zij begon ruim dertig jaar geleden als eigenaar/directeur van Nelissen Ingenieursbureau in Eindhoven, waarvan zij tot haar aantreden bij Fontys (mede)directeur was.  Sinds 2015 is zij  tevens voorzitter van de Sociaal-Economische Raad van Noord-Brabant. 

Noch haar nevenfuncties noch de verschillen tussen universiteit en hogeschool speelden volgens Nelissen een rol bij het gezamenlijke besluit over haar vertrek. 

Onderzoek
Binnen het bestuur van Fontys is zij nu nog verantwoordelijk voor onder meer onderwijs, onderzoek, duurzaamheid en ondernemerschap. Ook de dienst Onderwijs & Onderzoek en alle instituten in de domeinen techniek & innovatie en economie en communicatie vallen onder haar hoede. Nelissen vertegenwoordigt het college van bestuur in de regio Tilburg. 

Nelissen legt op 1 april  haar bestuursfunctie neer en zal zich tot haar vertrek op 1 september bezighouden met het verder uitwerken en overdragen van het Verbeterprogramma Praktijkgericht Onderzoek .  Wat zij daarna gaat doen, weet zij nog niet. “Er komt vast weer wel iets op mijn pad.” [Jan Ligthart

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Tini Mulders
03
February
2022
Wat jammer dat Elphi het CvB van Fontys gaat verlaten... met name om de redenen waarom.
Toch zéker een vrouw terug in het CvB, zou ik zeggen...!
Monique van de Ven
04
February
2022
Wisten we maar wat de redenen zijn... 'Verschil in inzicht' maakt ons niet wijzer. Jammer dat ons bestuur niet meer openheid van zaken geeft.