COLUMN, Rens van der Vorst,
07
juli
2023
|
09:15
Europe/Amsterdam

Beslisboom

In zijn podcast bromde Maarten van Rossem dat studenten die 20 uur per week aan hun studie besteden, hun diploma altijd halen. De Wet van Maarten luidde: Als studietijd per week > 20u dan kans op diploma is 1.

Het klonk mij logisch, maar Maarten komt uit de tijd dat geschiedenistoetsen nog mondeling werden afgenomen aan de keukentafel van de hoogleraar. Dus vroeg ik het aan een aantal collega’s. Ze waren het allemaal met Maarten eens. Twintig uur per week is genoeg.

studiebelasting beslisboomTwintig uur. Dat is 4 uur per dag. Of maandag om 6 uur beginnen en ’s nachts om 2 uur klaar voor de rest van de week. En dat maar 36 weken per jaar. Dat is te overzien.

Toch ervaren enorm veel studenten studiedruk. Zie ze zitten. Ongekamde haren, gestreste blik, wallen. Soms zweten ze zelfs. Nu kun je ze natuurlijk vragen: besteed jij wel 20 uur per week aan je studie? Maar dat is de verkeerde vraag. Dat weten ze helemaal niet en als je zo’n vraag stelt, dan beschouw je de student als een product. Dom -> informatie erin -> slimmer, zoiets.

Maar een student is veel meer dan een product. Louis van Gaal zou spreken over het totale mens-principe. Probleem is alleen, dat totale mensgedoe, daar heb ik geen tijd voor. Ik heb het druk voor studenten die het druk hebben. Daarom maakte ik, geïnspireerd door Katinka Polderman, een studiebelastingsbeslisboom, die gebruikt kan worden door studenten én docenten.

Uitprinten. Ophangen. Doe er je voordeel mee!

Boilerplate

De studiebelastingsbeslisboom is als pdf te downloaden, zie rechterkolom. 

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys hogescholen ICT en Engineering en is auteur van diverse boeken, waaronder het onlangs verschenen Digitale Gremlins. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Tita
11
July
2023
Super grappig! Breda Live haha
Erdinç
07
July
2023
Fantastisch!