COLUMN, Rens van der Vorst,
01
september
2023
|
09:28
Europe/Amsterdam

Ben eens een kapstokmens

Het Twitter/X-account How Can I Make This About Me verzamelt berichten van mensen, die ongevraagd over zichzelf praten. Mensen die andere mensen vooral zien als een kapstok om hun eigen, zelfingenomen verhalen aan op te hangen. Kapstokmensen.

Bijvoorbeeld:
Krantenartikel: ‘Garages Kunnen Drukte Nauwelijks Aan.’ 
Kapstokreactie: ‘Al mijn auto’s (3) krijgen een beurt bij de dealer. Geen wachtrij. Snap de ophef niet.’
Heerlijk.

In WhatsAppgroepen is dit ook een bekend fenomeen. Bijvoorbeeld, de vraag: ‘Wie kan rijden naar de hockeywedstrijd?’ ongevraagd beantwoorden met “Ik niet”, en dat dan volledig onnodig laten volgen door: “Ik heb kaartjes voor Coldplay.”

Ook zakelijk zijn er overal kapstokreacties. Een e-mail met: ‘Wie kan vrijdag een groep studenten begeleiden?’ leidt al snel tot ongevraagde reply-to-alls: “Ik niet. Ik doe een keynote.”

Irritant, toch? Maar gelukkig er is wel wat aan te doen. Je kunt bijvoorbeeld overal zelf als kapstokmens op reageren. Een reply met: ‘Ik niet. Ik moet naar een bruiloft in Ibiza,’ beantwoord je meteen: “Leuk, ik ben ook wel eens in Ibiza geweest. Zat ik in zo’n villa met infinity pool met uitzicht op de baai…”

Je zult zien dat je je dan op dit soort e-mails gaat verheugen. En dat, als veel mensen zo reageren, het vanzelf minder wordt. En als je nu denkt: daar heb ik helemaal geen tijd voor, jawel hoor: ChatGPT.

De prompt is: ‘reageer op met de mindset: how can I make this about me.’
Werkt perfect. Kijk maar. 
En zo doet CHATGPT ook eens wat nuttigs.

 

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys hogescholen ICT en Engineering en is auteur van diverse boeken, waaronder het dit jaar verschenen Digitale Gremlins. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Gisa de jonge
04
September
2023
prachtig, fijn dat er een naam voor is, nu herken ik ze overal. En geniet ik ervan, dank je wel!
Frans Fonville
03
September
2023
Mooi die ChatGPT gespreksgeschiedenis in de zijbalk!
Peter van de pas
01
September
2023
Het praten over kapstokmensen doet me denken aan die keer dat ik als kapstokmens de Himalaya beklommen heb. Met elke stap die ik zette, verzamelde ik meer en meer verloren sjaals, mutsen en jassen. Als iemand probeerde een gesprek met mij aan te knopen over de uitdagingen van bergbeklimmen, hing ik gewoon hun sjaal op en zei: "Oh, dat herinnert me aan die keer dat ik als kapstok door een sneeuwstorm ging." En toen ik de top bereikte, in plaats van te genieten van het uitzicht, was ik vooral bezig met het ordenen van al die verloren kledingstukken. Het leven als een kapstokmens kent duidelijk zijn eigen uitdagingen!
Rens
01
September
2023
Haha, mooi, mooi. Daarmee kan ik het weekend in!