Eindhoven,
26
april
2018
|
10:47
Europe/Amsterdam

Belgen bij Fontys (3): "Die rechtstreeksheid heeft vaak resultaat"

De Belgen bij Fontys vormen een bijzondere groep. Zij zijn ‘internationaal’ maar ook weer niet. Qua taal en historie staan ze een stuk dichter bij Nederland dan andere buitenlanders. Met alle onderlinge grappen van dien… Hoe is het voor Vlamingen om te werken of studeren in Nederland? We vroegen het vijf Belgen Vandaag deel 3: docent Els De Maeijer.

door Frank van den Nieuwenhuijzen
Els De Maeijer is docent communicatie aan Fontys Hogeschool Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek in Eindhoven. Eerder was ze werkzaam in het voortgezet onderwijs, ook al in Nederland. “Misschien is het Nederlandse onderwijssysteem completer dan het Belgische. In die zin dat het niet alleen kennisgericht is, maar leerlingen ook de gelegenheid biedt zich sociaal-maatschappelijk te ontwikkelen.”

De Maeijer ziet nóg een verschil tussen het onderwijs in beide landen: “In België sluiten opleidingen niet altijd op elkaar aan. Ikzelf ging van een ouderwetse, conservatieve middelbare school naar Universiteit Antwerpen, waar veel zelfstandigheid verwacht werd. Ook het niveau schoot omhoog. Ik denk dat de overgang in Nederland soepeler gaat.”
Bij Fontys gaat het er volgens De Maeijer wat ‘klantvriendelijker’ aan toe dan bij de hoger-onderwijsinstituten in haar geboorteland. “Er wordt meer gedacht vanuit student-perspectief. Maar Nederlandse studenten verwachten dat ook. Gezien hun assertiviteit maken ze eerder duidelijk wat ze willen.”

Aan de mondigheid van de Nederlandse student moest De Maeijer aanvankelijk wennen. “Maar het moet gezegd: die rechtstreeksheid heeft vaak resultaat. Je weet goed wat je aan elkaar hebt.” De Maeijer voelt zich prima thuis in Nederland, waar ze nu alweer 15 jaar werkt en woont. “Ik heb eigenlijk alleen een hekel aan Nederlanders als ik ze tegenkom in het buitenland. Daar kunnen ze nogal luidruchtig overkomen. Overigens: ook de kleding van Nederlanders is altijd zeer herkenbaar. Zie je op een Frans plein een man in een rode broek? 100 procent zeker een Nederlander.”