februari

'Belachelijk' dat de basisbeurs omlaaggaat, vinden studenten

In september gaat de basisbeurs voor uitwonenden weer omlaag, heeft de Tweede Kamer besloten. Studenten krijgen dan 302 euro per maand. Dat is 164 euro minder dan nu. Belachelijk, vinden studenten van Fontys.

Dit studiejaar keerde na acht jaar de basisbeurs terug. En voor studenten op kamers was er goed nieuws: de beurs werd tijdelijk met 164 euro per maand verhoogd in verband met de hevige inflatie. Die verhoging komt weer ten einde. D66 en SP hadden voorgesteld om de inkomenssteun een jaar te verlengen, maar hun amendement is door de rechtse partijen in het parlement verworpen. Alleen Forum voor Democratie stemde met de linkse partijen mee.

De beurs is nu 466,69 euro per maand en dat bedrag daalt volgend studiejaar naar 302,39 euro per maand. Voor studenten die nog bij hun ouders wonen, verandert er niets. Zij ontvangen 121,33 per maand. Dit staat los van de aanvullende beurs, die studenten kunnen krijgen als het inkomen van hun ouders onder een bepaalde norm blijft. De aanvullende beurs bedraagt maximaal 457,60 euro.

België
Fontysstudent Assala vindt het onterecht. Tot een paar weken geleden woonde ze op kamers in België, maar sinds kort zit ze weer bij haar ouders omdat de kosten te hoog werden. “Een uitwonende beurs van 300 euro is niet te doen. Ik kreeg 500 euro en zelfs dat was al een hel. Laatst at ik frietjes van drie dagen oud omdat ik geen geld had voor eten.”

Assala woonde in Turnhout omdat ze in Tilburg of Eindhoven geen woonruimte kon vinden. In België woon je over het algemeen goedkoper, maar zelfs daar kon de student niet rondkomen met de verhoogde basisbeurs van afgerond 500 euro. Laat staan dat ze dat zou kunnen met een basisbeurs van 300 euro. “De kosten blijven stijgen, dus dat de basisbeurs volgend jaar weer omlaaggaat, is verschrikkelijk voor uitwonende studenten.”

Robert en MarkHoge kosten
Broers Robert en Mark Rojer snappen ook niet dat de basisbeurs volgend jaar flink zal dalen. Zij zitten in hetzelfde schuitje als Assala; allebei zegden ze hun kamer op om vanwege de te hoge kosten weer thuis te gaan wonen. “Alles wordt duurder”, zegt Mark. “Ze kunnen de basisbeurs op z’n minst gelijk houden. Van mij hoeft het bedrag niet per se omhoog, maar ook zeker niet omlaag. Ik denk dat 466 euro een aardig bedrag is voor uitwonende studenten. Al is dat nog steeds niet genoeg. Voor een kamer alleen al betaal je tegenwoordig makkelijk 700 euro.”

Je moet hoe dan ook geld bij lenen, vult Robert aan. Of naast je studie werken. “Dat heb ik ook altijd gedaan. Er gaat veel geld van de overheid naar de oorlog in Oekraïne en het helpen van Israël, wat ik snap, maar waar blijft het geld voor studenten? Ik voel me achtergesteld.”

Brandbrief
Studentenorganisaties stuurden deze week een ‘brandbrief’ aan de Tweede Kamer. Gezien de hoge kosten voor studenten is de basisbeurs toch al te laag, vinden ze, dus die verhoging zou niet mogen verdwijnen.

Om de verhoging met een jaar te verlengen, wilden D66 en SP een ongebruikt potje bij een ander ministerie aanbreken. Minister Robbert Dijkgraaf vond dat geen goed idee. “Zo’n verschuiving van middelen past niet bij een demissionair kabinet”, stelde hij. [HOP/Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd