Tilburg,
09
oktober
2019
|
17:21
Europe/Amsterdam

Banken op zoek naar financiële speurneuzen

Vanuit de banksector wordt gesmeekt om goede Customer Due Diligence Specialisten. Financiële detectives, zeg maar, want zij zijn het die witwaspraktijken, fraude en terrorismefinanciering moeten opsporen. Veel grote banken hebben te maken met deze problemen, maar komen mensen te kort om het aan te pakken. Sjors de Kivit is zo'n 'financieel detective' en weet dat verschillende opleidingen van Fontys goed aansluiten op deze functie.

Sjors de KivitDe Kivit (27) is zelf een alumnus van de Juridische Hogeschool in Tilburg. Tegenwoordig is hij een 'customer due diligence analist' bij de Rabobank.

“In naam van de Rabobank screen ik klanten en bedrijven, waarbij ik hun integriteit beoordeel. Oftewel: klanten hebben van ons geld gekregen of geleend en wij moeten zeker weten dat we dit aan de juiste partijen verstrekken. Wij willen niet dat onze diensten worden gebruikt om geld wit te wassen, fraude te plegen of terrorisme te financieren”, vertelt Sjors.

Wakker door boetes
Dat er nu zo'n grote vraag is naar deze specialisten, er zijn honderden vacatures, komt omdat de banken ruw zijn wakker geschud. Vorig jaar trof ING een schikking met het Openbaar Ministerie en betaalde een boete van 775 miljoen euro. De bank had tussen 2010 en 2016 zijn toezicht op witwassen en fraude niet volgens de normen geregeld, zo ontdekten de toezichthouders. Inmiddels is duidelijk dat ING-bestuurders mogelijk ondanks die schikking alsnog strafrechtelijk vervolgd gaan worden.

ABNAmro hangt ook een boete van enkele honderden miljoenen boven het hoofd. Rabobank kreeg een boete van 1 miljoen euro en Triodos bank heeft een formele waarschuwing gekregen.

Banken zijn erg huiverig geworden en hebben de afgelopen tijd veel in compliance-afdelingen geïnvesteerd. “Je merkt nu dat de banken zoveel mogelijk mensen aannemen zodat ze de deadlines halen”, zegt Sjors. “Eén ding wat duidelijk is: de vraag is groter dan het aanbod.”

Studie die aansluit
Gunstig dus voor studenten die nu in een juridische en/of financiële richting afstuderen. Er is echter niet één specifieke studie die aansluit op het beroep. Volgens Sjors is het belangrijkste dat je een financiële achtergrond hebt. “Maar je moet ook in de functie groeien. Je krijgt de eerste week veel handvaten aangereikt. Maar om een goede analist te worden, ben je al snel een jaar verder.”

Het is vooral belangrijk om goed te kunnen analyseren als Customer Due Diligence Analist. “Je moet goed onder druk werken. Je krijgt vaak een deadline, maar je moet ook kwaliteit afleveren. Daarnaast moet je goed zijn in samenwerken. Je bent wel veel individueel bezig, maar er zijn ook veel overleggen en je werkt samen met andere teams”, vertelt Sjors.

“Mijn opleiding bij Fontys heeft deels bijgedragen aan mijn huidige beroep”, vertelt Sjors. “Ik kan snel door stof heengaan en ik kan goed analyseren. Maar er komen ook een hoop andere dingen bij kijken.”

Laatst sprak Sjors studenten op de meeloopdag bij de Juridische Hogeschool en daar bespeurde hij wel veel interesse van studenten. “Ik merkte dat het nog niet echt bekend was wat we doen. Ze konden het ook niet precies plaatsen.”

Inspelen op veranderingen
Ook bij de Hogeschool Economie en Communicatie in Eindhoven is deze nieuwe 'beroepsgroep' er eentje waar ze met veel interesse naar kijken. Ronald Vermeulen is onderwijsmanager Finance & Control: "Digitalisering speelt een steeds belangrijkere rol in de beroepen waar we onze studenten Finance & Control - vroeger heette dat Bedrijfseconomie -,  Accountancy en Finance Tax & Advice voor opleiden."

"Deze studenten zijn analytisch sterk, zijn goed met cijfers en kunnen gestructureerd processen en risico’s analyseren. Daarmee hebben ze een goede basis om succesvol te zijn in dit vakgebied. Ons curriculum passen we daarom voortdurend aan om studenten niet alleen op te leiden voor de traditionele beroepen in ons werkgebied."
"Zo verzorgde laatst een accountantskantoor een gastcollege over financiële recherche, waarvoor het kantoor een speciaal team in het leven geroepen heeft. Deze ontwikkeling biedt onze studenten zonder twijfel een scala aan mogelijkheden." [Lilian Lauwerijssen]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.