COLUMN, Rens van der Vorst,
19
mei
2023
|
09:19
Europe/Amsterdam

BAE-systems

Rens featMet mijn zoon bezocht ik een optreden van Hang Youth. De Amsterdamse punckrockband is bekend van ultra-korte, krachtige nummers als ‘Leg de Zuidas in de as’, ‘In de armen van een fascist’ en ‘Ik betaal mijn stufi niet terug.’

Mijn favoriete nummer is: ‘Shell is een prima bedrijf (als ik de website mag geloven). Fijne tekst ook:

Olievlek
Dieren dood
Komt wel goed, niks aan het handje
Waterstof
Groene shit
Gaan we binnenkort naar kijken
Shell is een prima bedrijf

Als ik de website mag geloven.

Het nummer neemt bedrijven de maat die zich bezighouden met greenwashing. Zeggen dat je heel veel investeert in groene oplossingen, bijvoorbeeld, maar ‘vergeten’ te vermelden dat je nog veel meer investeert in lekker in de grond boren. Washing komt veel voor. Er is ook pinkwashing (een roze agenda als rookgordijn), en ethics washing.

Maar, cynisme is onnodig. Er zijn ook bedrijven die er echt werk van maken. Bart Wernaart, lector bij Fontys, wees me pas op het Britse BAE-systems.  Een bedrijf met een leidend ethics-programma, een continue focus op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en systemen die speuren naar mensenhandel in de hele keten. Daarnaast viert BAE-systems diversiteit en inclusiviteit in alles wat ze doen.

BAE-systems is een lichtend voorbeeld. Misschien wilt u er ook iets kopen. Om een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Dat kan. Bladert u eens door de catalogus. Ze verkopen machinegeweren, oorlogsschepen, munitie, raketten, radarsystemen en gevechtsvliegtuigen.   

Het wordt allemaal bezorgd met elektrische vrachtwagentjes.

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys hogescholen ICT en Engineering en is auteur van diverse boeken, waaronder het onlangs verschenen Digitale Gremlins. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.