Eindhoven,
08
november
2023
|
09:58
Europe/Amsterdam

Avans+ stopt met leer-werktraject door malafide bemiddelingsbedrijf

Studenten uit Indonesië zijn onder valse voorwendselen naar Nederland gehaald om een opleiding verpleegkunde te volgen, onthulde tv-programma EenVandaag onlangs. Avans+, de commerciële onderwijstak van Avans Hogeschool, stopt met het traject. 

Sinds 2021 volgen Indonesische verpleegkundestudenten een leer-werktraject bij Avans+. Zij zijn naar Nederland gehaald door bemiddelingsbedrijf Yomema om het tekort in de zorg te verkleinen. EenVandaag zond meerdere reportages uit waarin misstanden rondom het traject naar voren kwamen.

Zo zou hun een baan zijn beloofd terwijl dit achteraf een hbo-opleiding met een stage bleek te zijn. Ook een toegezegde verhuisvergoeding van 7.750 euro zouden ze nooit hebben ontvangen. Voordat ze naar Nederland vertrokken, moesten ze een contract tekenen. Als ze stopten met het traject moesten ze volgens EenVandaag negenduizend euro betalen.

Niet op de hoogte
Avans+ betreurde de situatie, maar zei niet op de hoogte te zijn geweest van de zaken die het televisieprogramma aan de kaak stelde.

Nu is besloten te stoppen met de speciale verpleegkundeopleiding voor Indonesische studenten. Avans+ gaat op korte termijn in gesprek met de zorgaanbieders en de studenten om het besluit toe te lichten, staat in een brief in handen van EenVandaag. De opleider zegt ‘de ogen niet te sluiten voor de persoonlijke gevolgen voor de Indonesische studenten’.

In een reactie laat Yomema weten dat het 'ferm  afstand doet van de ongegronde beschuldigingen’ van EenVandaag. Volgens het bemiddelingsbedrijf geven ‘Yomema en Avans de studenten vanaf de eerste interesse een eerlijk en volledig beeld van dit unieke studieprogramma, de vergoedingen en de voorwaarden’. [HOP/Marieke Verbiesen]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.