Eindhoven,
07
oktober
2021
|
13:03
Europe/Amsterdam

Avans en Ede nog steeds bovenin Keuzegids, Fontys op vijf

Avans en de Christelijke Hogeschool Ede blijven de nummers 1 in de vandaag verschenen Keuzegids Hbo. NHL Stenden scoort het best met haar associate degree-opleidingen. Fontys staat op plek 5.

Ook nu de Nationale Studenten Enquête is aangepast – vragen over faciliteiten, roosters en organisatie van de opleidingen zijn niet langer verplicht – leidt Avans Hogeschool de ranglijst van beste grote hogescholen in de Keuzegids voor de tiende keer in 12 jaar.

Over veel van de 57 beoordeelde opleidingen zijn de Avans-studenten bovengemiddeld tevreden en ook hun studieprestaties zijn goed.

Met een totaalscore van 70,5 punten is Avans nog iets verder uitgelopen op Windesheim, de nummer 2 van de lijst met 67,5 punten. De wat kleinere Hogeschool Leiden is nieuwkomer in de top-5 met 61,5 punten, een half puntje meer dan NHL Stenden, de nummer 4.

Onderin de ranglijst staan de Hogeschool van Amsterdam (54), de Haagse Hogeschool en de Hogeschool Utrecht (beide 53,5). Hogeschool Inholland is hekkensluiter (53).

Fontys net boven gemiddelde
Fontys behoort met meer dan 120 opleidingen tot de ‘grote hogescholen’ en staat met 60 punten op plek 5 van de 13 grote hogescholen. Net als in 2019. De meeste opleidingen schommelen een beetje rond het gemiddelde.

De ene opleiding scoort wat minder op 'beroepsperspectief' en juist goed bij 'sfeer', zoals de opleiding Vormgeving. Of heel goed bij 'docenten', maar minder bij ‘toetsing’, zoals de pabo in Tilburg.

Positieve uitschieters zijn met name te vinden bij de pabo’s en lerarenopleidingen. Met uitzondering van de lerarenopleiding voor technisch beroepsonderwijs, dat beneden gemiddeld wordt beoordeeld door de studenten.

Heel positief is de waardering voor HBO Rechten, de opleiding die Fontys samen met Avans aanbiedt en waarmee Fontys dus een beetje meelift op het succes van deze hogeschool. Ook de opleidingen uit het domein Exact en Informatie (de ict-opleidingen) steken er bovenuit.

Associate degrees
Nieuw in de Keuzegids is de ranglijst van hogescholen met tweejarige associate degree-studies (ad). Van alle instellingen met vier of meer beoordeelde ad-opleidingen kwam NHL Stenden nipt als beste uit de bus, gevolgd door Windesheim en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen op de gedeelde tweede plaats.

Van Fontys zijn negen AD's beoordeeld. Van alle hogescholen die zijn beoordeeld haalden zij de minste punten: 50. 

Middelgroot en klein
De ranking van beste middelgrote hogescholen wordt opnieuw aangevoerd door de Christelijke Hogeschool Ede (78 punten), gevolgd door Hogeschool VIAA (76,5) en Hogeschool Zeeland (75,5). Ook de nummer vier op dit lijstje (Driestar met 74 punten) scoort dus meer punten dan de allerbeste grote hogeschool.

De Keuzegids heeft geen ranking meer voor beste kleine hogescholen. De particuliere hogescholen die daartussen stonden hebben nu een eigen ranglijst. Die is wat gemankeerd omdat grote aanbieders als LOI, NCOI en NTI niet meedoen met de Nationale Studenten Enquête en ze ook geen instroom- en prestatiecijfers aanleveren. Hogeschool Tio doet dat allemaal wel en scoort hoog met haar 13 opleidingen, net als business school Notenboom.

Verbolgen
In 2019 waren de hogescholen zo verbolgen over technische problemen bij de Nationale Studenten Enquête dat ze zich terugtrokken. De data zouden niet meer betrouwbaar zijn, was het verhaal.

Daar dachten deskundigen en de universiteiten anders over, maar de hogescholen lieten zich niet op andere gedachten brengen. Snel daarna loodste minister Van Engelshoven een wetsvoorstel door het parlement dat het hoger onderwijs tot deelname verplicht.

In 2020 ging de enquête helemaal niet door. Hogescholen en universiteiten hadden in de coronacrisis wel wat anders aan hun hoofd, was het idee. Bovendien zouden de uitkomsten door de coronacrisis niet te vergelijken zijn met voorgaande jaren. [HOP, Petra Merkx]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.