Eindhoven,
02
juli
2021
|
08:50
Europe/Amsterdam

Asbest gevonden in grond campus Rachelsmolen

In de grond van de campus Rachelsmolen in Eindhoven zijn restanten asbest ontdekt. Dat kan kankerverwekkend zijn, maar Fontys laat weten dat het aanwezige asbest en de sanering ervan 'geen gezondheidsrisico opleveren voor campusbewoners, bezoekers en omwonenden’.

Die sanering begint komende maandag en neemt ongeveer een à twee weken in beslag. Het asbest is gevonden tijdens het bouwrijp maken van het terrein, op een deel van de voormalige parkeerplaats achter het onlangs gesloopte gebouw R1. Het zat dusdanig diep in de grond dat het voor de omgeving nooit gevaar heeft kunnen opleveren, aldus een woordvoerder van Fontys.

Zwerfasbest
Het gaat om enkele brokken zogeheten zwerfasbest die zich al een lange periode in de grond bevinden, waarschijnlijk uit de periode 1945 tot de jaren 80. Niet te herleiden is of het afkomstig is van een eerder gebouw op deze locatie of dat het daar ooit is gestort.

De schoonmaak ervan gebeurt door het gespecialiseerde asbestsaneringsbedrijf RGS. Medewerkers daarvan zullen beschermende blauwe pakken dragen. Zij leggen de uitgegraven grond op een lopende band waaruit de asbesthoudende brokken handmatig worden gesorteerd, ingepakt en afgevoerd. (Tekst gaat verder onder de foto.)

Een uitgebreid bodemonderzoek is nodig om een omgevingsvergunning te kunnen krijgen voor de nieuwbouw die op dit deel van Rachelsmolen is gepland. Volgens de woordvoerder is bij de bouw van de diverse panden op de campus ook bodemonderzoek verricht en is daar nooit asbest gevonden.

De schoonmaakwerkzaamheden hebben geen invloed op de toegang van studenten en medewerkers tot het terrein. [Tim Durlinger]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.