COLUMN, Rens van der Vorst,
12
januari
2024
|
08:51
Europe/Amsterdam

Appenheimer

In 2017 schreef ik Appen is het Nieuwe Roken. In dat, ook achteraf visionaire boek, stel ik dat mee-appen, net als meeroken, een begrip zou moeten zijn.

Mee-appers zijn slachtoffers van andermans ge-app. Bijvoorbeeld, overreden worden door een Instagrammende vrachtwagenchauffeur of volledig genegeerd worden door TikTokkende studenten. De laatste tijd erger ik me steeds vaker aan een andere vorm van mee-appen: mensen die tijdens een bioscoopfilm met hun telefoon bezig zijn. Pas was ik bij Oppenheimer. Links van mij stuurde iemand een Snap, rechts een app, en overal lichtten continu schermpjes op.

Het leek wel appenheimer.

Kijk, ik ga vooral naar de bioscoop om samen een film te ervaren. Om verbonden te zijn. Om onderdeel te zijn van een groter geheel. Het alledaagse overstijgen. En dan helpt het niet als je hoopt dat appende medebezoekers gruwelijk stikken in hun zoute popcorn.

Natuurlijk, mensen die appen tijdens een bioscoopfilm zijn geen daders maar slachtoffers van verslavende technologie. Maar ik hoef toch geen slachtoffer te worden van die slachtoffers? En als u nu denkt, je kunt het toch gewoon negeren? Nee, dus.

Pas had ik het erover met mijn studenten. Ik stelde appvrije filmvoorstellingen voor. Dat je kunt kiezen uit 2D/3D, Laser, Dolby Atmos en Appvrij. De helft was het eens, de andere helft niet. Ze formuleerden het beleefd, maar ik wist wat ze bedoelden: ‘wat lul jij nou, Boomer?’ Dus nu twijfel ik. Heb ik een punt? Ben ik een ouderwetse zeur? Of allebei?

Wat vindt u?
Appvrije filmvoorstellingen? 
Goed idee?

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys hogescholen ICT en Engineering en is auteur van diverse boeken, waaronder Digitale Gremlins. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 8 (8)
Bedankt voor uw bericht.
Monique
15
January
2024
In Cinecitta (Tilburg) zit je (vrijwel) altijd tussen medefilmliefhebbers die niet de behoefte hebben om tijdens de film te appen o.i.d. of i.i.g. de discipline hebben dit niet te doen. Ook heb je hier geen last van voorfilms, pauzes en chips(!). Spreekt bovenstaande je níet aan, blijf er dan a.u.b. weg ;-!
Lennart
12
January
2024
Elk nadeel hep z'n voordeel Rens. Want ik wil een lans breken voor de appende Bios Boomer.

Laatst had ik er eentje voor me zitten die een app met selfie wilde sturen maar (ach je kan 't ze ook niet kwalijk nemen want het zijn geen digital natives) per abuis de zaklamp aanzette en deze vervolgens niet meer uit kreeg. De zeer ongemakkelijke situatie die daarna ontstond was ronduit hilarisch! En zo werd een avondje uit met een zeer matige film toch weer een knaller.

Dus ik zeg: Boomers ... bedankt!
Sebas
12
January
2024
Waarom een aparte voorstelling voor niet-appers? Ik vind de suggestie van Saskia wel goed. Een app-ruimte naast de rook-ruimte (bestaat dat nog?). Gewoon even gezellig met je vrienden in de pauze samen naar het app hok.
Renata van Tinteren
12
January
2024
Hoi Rens,
Ben het er helemaal mee eens. Voel me ook geregeld gevangen door de technologie en ben zeker voor App-vrije voorstellingen (bioscoop/theater) :-). Even bewust niet Appen. Best lastig maar oh wat fijn.
Leuk stuk!
Rens
12
January
2024
Het gaat niet om verbieden, maar om de mogelijkheid een appvrije voorstelling te volgen. Meer info: https://www.parool.nl/columns-opinie/opinie-het-is-hoog-tijd-voor-appvrije-filmvoorstellingen~b42c737d/
Ron
12
January
2024
Ook maar meteen een verbod op filmen tijdens concerten, gruwelijk irritant al die schermpjes.
Saskia
12
January
2024
Ik sluit me wel aan bij dit verhaal Rens! Niet alleen in de bioscoop, maar ook in restaurants. App even op het toilet, of misschien in een aparte app-ruimte, naast de rookruimte. Hoewel ik moet bekennen ik me er soms ook wel schuldig aan maak. Even laten weten hoe laat ik thuis ben ofzo. Maar dan berg ik m'n telefoon gauw weer op.

Frans
12
January
2024
Appen is het nieuwe lullen. Ik heb ze liever dat ze aan het appen zijn, dan dat ze tegen elkaar lullen tijdens de film.