Eindhoven,
01
juli
2020
|
13:47
Europe/Amsterdam

Antilliaanse studenten hebben online-date met Fontys

Veel Antillianen die voor een studie naar Nederland komen vinden die overstap lastig. Fontys probeert de cultuurshock te verkleinen, bijvoorbeeld met een online-kennismaking, waarin tips en trucs worden gedeeld. “Ga uit je comfortzone en breng een jas mee.”

Dinsdagmiddag kunnen zo’n vijftig Antilliaanse potentials alvast snuffelen aan Nederland én Fontys. Dat gebeurt bij een interactieve (online) sessie, georganiseerd door de diensten Studentenvoorzieningen en Marketing & Communicatie.

“We vertellen in brede zin over het leven in Nederland Rafael Fernandezen in de Fontys-steden Eindhoven en Tilburg”, zegt Rafaël Hernandez (25). De vierdejaarsstudent
Accountancy/Finance & Control uit Curaçao doet als ervaringsdeskundige mee aan de sessie.

“Het delen van problemen en indrukken met mensen die dezelfde stap eerder zetten helpt om de eerste drempels over te komen. Heimwee heb ik nooit gehad, maar je moet wel even door een cultuurshock heen.”

Hoge uitval
De overgang blijkt voor veel Antillianen moeilijk. Bij Hogeschool Rotterdam ‒ met een jaarlijkse aanwas van zo’n 200 studenten ‒ is de uitval met 75 procent dermate hoog dat de actieve werving vorig jaar werd stopgezet. Bij Fontys is de uitval een stuk lager, maar de doelgroep ervaart ook hier problemen.

Zaken die deze studenten in de weg zitten zijn de moeite die ze kunnen hebben met planning en hun vaak te bescheiden houding. Hernandez herkent dit en noemt in de sessie als belangrijkste ‘DO’.

“Doe aan planning. Niet onze sterkste kant, maar daarmee maak je het jezelf stukken makkelijker. Studeer vanaf het begin van een cursus, en houd de stof bij. De ‘DON’T’ is dan natuurlijk: Stel niet uit tot het laatste moment.”

Zijn Arubaanse collega Nariën Croes ‒ die recent de opleiding HRM in Eindhoven afrondde ‒ gaat in op een andere drempel. “Bescheidenheid zit in onze cultuur. In het begin was ik best verlegen en durfde ik geen gesprek te starten.”

Maar juist het verlaten van die comfortzone biedt uitkomst: “Probeer jezelf uit te dagen. Geloof in jezelf en ga ervoor! Put yourself out there en je gaat mooie ervaringen opdoen.”

Te bescheiden
Die bescheidenheid maakt bovendien dat Antilliaanse studenten vaak niet met hulpvragen komen. De belangrijkste boodschap die Rafaël Antilliaanse nieuwkomers wil meegeven, is dat ze altijd kunnen aankloppen voor raad en daad. “Heb je iets nodig of wil je iets kwijt? Zeg het gewoon. In Nederland vindt iedereen dat normaal. Blijf niet rondlopen met je onzekerheid.”

Zowel Narien als Rafaël zijn inmiddels assertiever geworden. “Dat moet ook wel hier”, zegt laatstgenoemde. “Nederlanders zijn erg direct. Soms dacht ik dan dat docenten en medestudenten kritiek op mij hadden. Tot ik erachter kwam dat dit gewoon hun directe en stellige manier is om te communiceren. Hun bedoeling is goed, maar voor ons kan een doorsnee-opmerking dan toch overkomen als kritiek.”

Nieuw buddyproject
Naast het uitwisselen van persoonlijke ervaringen is er aandacht voor vertrouwde initiatieven als de introweek Purple en Fontys Goede Start, die de studenten eveneens helpen om ‘beter te landen’. Voorts komt een nieuw buddyproject voor Antilliaanse Swapfietsstudenten ter sprake, dat komend studiejaar start in Tilburg en Eindhoven.

Hierbij helpeouderejaars Antilliaanse studenten nieuwkomers op een laagdrempelige manier en in het eigen Papiaments. 
Die informele hulp krijgen studenten bovendien via Ariba Caribe, waarbij ook Rafaël Hernandez betrokken is: “Dat is een netwerk speciaal voor Antilliaanse Fontys-studenten. Ze kunnen bij ons terecht voor alle hulp en vragen.”

Swapfiets
“Wat hadden jullie vooraf het liefste al willen weten?, luidt een prangende vraag tijdens het afsluitende rondje Q&A. “Je moet weten wat je wilt”, antwoordt Rafaël filosofisch. “Je moet dus een doel hebben, in je studie en je leven.”

Een meer praktische tip komt van Narien: “In Nederland is het normaal dat je een bijbaantje hebt. Op Aruba kende ik dat niet zo. Maar hier doet iedereen er naast de studie iets bij, voor het geld. Bovendien bouw je door te werken toeslagen op en ben je automatisch verzekerd voor ziektekosten. Een bijbaan is natuurlijk ook een prima manier om mensen te ontmoeten en om Nederlands te leren.”

En: koop niet zomaar een fiets van een vage gast op straat. “Huur een zogenaamde Swapfiets. Wat dat is, leren jullie vanzelf als jullie hier zijn.”

Onrust op Antillen
Jaarlijks verwelkomt Fontys gemiddeld zo’n zestig studenten die direct de overstap maken van het Caraïbisch gebied naar Nederland. Voorlopig zijn er geen signalen dat dit aantal als gevolg van de coronacrisis slinkt. Volgens Rafaël Hernandez vormt ook de huidige onrust op Curaçao geen belemmering.

“Er is een kleine minderheid die zorgt voor onrust en rellen”, relativeert hij.“Ik lees de berichtgeving in Nederland en vind die vaak een tikkeltje overdreven. De situatie is minder schrijnend dan het wordt voorgesteld. Eerlijk gezegd denk ik dat deze ontwikkelingen weinig invloed hebben op de keuze om wel of niet in Nederland te gaan studeren.” [Frank van den Nieuwenhuijzen]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Reinaldo Mackintosh
14
February
2023
Hoi, pardon me my french.
Wat is het verschil tussen jullie opvang en de opvangstcommissies voor de Caribische studenten in Nederland?
Is het niet beter voor de Caribische studenten een studie in het engels te volgen in Nederland? De jeugd van tegenwoordig schijnt beter te zijn in engels dan in nederlands.
Krijgen de nederlandse docenten (docenten in spe) op de hoge scholen geen voorlichting op de cultuur van de Caribisch gedeelte van de koninkrijk der nederlanden, zodat ze de studenten die van deze kant daar naar toe gaan beter te kunnen helpen in de klas?
Ow wat was ik blij toen ik bij de het inchecken bij de bali van de KLM op Schiphol door een Arubaanse Medewerkster werd geholpen in mijn taal. Niet dat ik problemen zou hebben met een Nederlandse, maar toch het ging soepeler.Een heel mooie ervaring en ik denk dat het ook een mooie ervaring zou zijn voor de Caribische studenten soms in hun taal te kunnen worden geholpen bij belangrijke zaken in Nederland.
Verder zou ik zeggen ga maar naar schaatsen of wielrennen kijken (volkssporten) in je vrije tijd als je tussen de "echte" Nederlanders wil mengen en de cultuur en taal/ dialect beter wil leren kennen.

Houdoe,

Reinaldo Mackintosh
Aruba