COLUMN, Rens van der Vorst,
08
oktober
2021
|
09:49
Europe/Amsterdam

Anders is niet beter

De voetbaltrainer werd geïnterviewd. Het moest beter, zei hij. De linksback moest beter verdedigen. De keeper beter opletten. De spits beter koppen. De interviewer keek kritisch. Beter? Moest het ook niet anders? Andere tactiek? Andere opstelling? Andere trainer?

Het verschil is subtiel, maar belangrijk. Beter is écht anders dan anders. Beter lijkt mij beter. Meer kans op succes. Meestal is er namelijk ruimte genoeg voor verbetering. En als je dingen beter doet, gaan ze meestal beter. Bij anders moet je dat maar afwachten.

Waarom is anders dan toch zo populair? Is beter te moeilijk? Of is anders misschien een beter verdienmodel? Anders vraagt immers om verandermanagers. Methodes. Trainingen. Certificeringen. Congressen. Boekjes. En, ook belangrijk: over anders kun je harde afspraken maken. Over een jaar werken wij volledig zus-en-zo. Gegarandeerd. Dat staat beter in een managementcontract dan: over een jaar werken we beter.

IT-specialisten die beter willen beheren. Medewerkers die beter naar de klant willen luisteren. Docenten die beter willen lesgeven. Het wordt steeds minder vaak gezien als een oplossing. Slecht functionerende organisaties moeten niet beter, maar anders werken. Problemen los je op door te veranderen. Agile. Scrum. Transities. Lean. Reorganiseren. Modulair. Zelfsturend.

Whatever.

Natuurlijk, soms moet het écht anders, maar vaak ook niet. Vaak is anders ook helemaal niet beter. En dan moet het dus weer anders. Ik vraag me wel eens af: van al dat anders, wordt daar, behalve de verandermanager en de rondreizende handelaar in methodes en trainingen, iemand écht beter van?

Of denkt u daar anders over?

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef.

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Michel
11
October
2021
Volledig mee eens. Dat iets beter moet is natuurlijk een waardeoordeel. En dat vinden mensen lastig. Dus als je als management zegt dat iets anders moet is dat veel makkelijker. De weg van de minste weerstand dus.
Bert van der Moer
08
October
2021
Studeren, een opleiding volgen, doe je toch vooral om jezelf een betere professional te maken. Soms brengt het een verandering met zich mee, meestal gaat dat vanzelf. Soms met behulp van een Planckgas coach. Net als dat je leeftijd "verandert" maar ook je lichaam en misschien zelfs je identiteit. Al dat om het later beter te hebben. Niet zozeer dan anderen, wel een betere versie van jezelf. Beter is dus best wel het beste.
Enrique
08
October
2021
Minder veranderen, betekent waarschijnlijk minder bullshit-banen.

Deze (verander)managers, coaches, trainers , enz. kunnen we dan om laten scholen naar mooie eervolle beroepen waar een groot tekort aan is (denk aan: politie, onderwijs, zorg). Een win-win-situatie, zou ik zeggen. Minder frustraties op de werkvloer en een flink aantal bedrijfstakken hebben in één klap genoeg personeel.

Maar dan zullen ze waarschijnlijk wel een flinke salarisdaling voor hun kiezen krijgen. En natuurlijk moet het lease-autootje ingeleverd worden.

Wel gek toch in de hedendaagse maatschappij? Hoe meer blabla, hoe meer pecunia!