Eindhoven,
21
november
2022
|
15:11
Europe/Amsterdam

Amber maakt het als zangeres in Duitsland: 'Dus nu snel afstuderen'

Ze is 21 jaar oud, werd tweede bij een bekende talentenjacht in Duitsland en mag rekenen op duizenden fans. Amber van den Elzen, laatstejaarsstudent Digital Business Concept, timmert als zangeres hard aan de weg bij onze oosterburen.

Amber zou eigenlijk voor de zomer haar studie bij Fontys afronden, maar vanwege haar plotselinge succes in Duitsland doet ze er nu ietsje langer over. Januari, dat is haar uitgangspunt. “Tegen die tijd wil ik klaar zijn zodat ik me daarna volledig kan richten op wat ik het liefste doe: zingen.”

In mei 2021 schreef Amber zich in voor Deutschland sucht den Superstar, een soort Duitse versie van Idols. Een jaar later stond ze in de finale. “Het was een fantastische ervaring”, vertelt ze. “Ik ben overal in Duitsland geweest, maar ook in Oostenrijk en Italië. Het enige minpuntje aan het hele avontuur is dat het in de coronatijd plaatsvond. Op een gegeven moment moest ik zes weken in een hotel verblijven. Mijn familie zag ik alleen in de zaal tijdens de liveshows." 

Tweede plek
De student had nooit verwacht dat ze die liveshows zou halen. Laat staan de finale. Sterker nog: een podiumplek. “De finale begon met vier mensen. Twee vielen er in een tussenronde al af, waardoor ik met een andere tegenstander overbleef. Dat was Harry Laffontien, mijn maatje in het programma.”

 

Amber belandde uiteindelijk op de tweede plek. Met duizenden fans als achterban én een eigen nummer op zak. “In de finale mag je je eigen single opnemen”, legt Amber uit. “Dat was mijn eerste eigen liedje, inmiddels heb ik er twee. Na het programma hebben er heel veel mensen bij mij aangeklopt, waaronder producer Toby Gad. Hij heeft met sterren als John Legend en Beyoncé gewerkt.” 

Hoe vereerd Amber ook met het aanbod was, ze besloot het toch zelf te doen. Zelf te gaan maken. Samen met haar zus, die in 2016 aan dezelfde talentenjacht als haar zusje meedeed. En nota bene ook nog eens tweede werd. Net als Amber. “Heel bijzonder dat we allebei hetzelfde hebben bereikt.”

Team
De zus van Amber hield een Duitse vriend over aan de show. Met z’n drieën werken ze nu samen. “Het is leuk om een management te hebben, maar daar zit soms ook een wurgcontract aan verbonden. Dat wil ik niet. En bovendien hebben we thuis een goed team. Mijn zus, haar vriend en ik doen alles zelf. Schrijven, produceren, opnemen, videoclips maken. Ik hou alles het liefst in eigen hand.”

Momenteel richt Amber zich vooral op haar muziekcarrière. Ze treedt regelmatig op in Duitsland, neemt iedere week een cover op en is zelfs al met kerstmuziek bezig. Tussen de bedrijven door leert ze voor examens. “Volgende week heb ik een toets, daar moet ik nog voor studeren.”

Studievertraging
Dat studeren gaat niet van een leien dakje. Vandaar ook de studievertraging die ze heeft opgelopen. “Ik had niet verwacht dat er zoveel tijd in mijn carrière zou zitten. Je komt op televisie, wordt uitgezonden. En tegelijkertijd moet je ook nog leren, een scriptie schrijven en projecten maken. Het is best pittig, vooral omdat ik veel liever met zang bezig ben dan met school." 

Ambers plan? Zo snel mogelijk afstuderen en vervolgens met een snoekduik linea recta de studio in. “Met de muziek gaat het goed, daar wil ik me op focussen. Maar dat neemt niet weg dat ik eerst mijn diploma wil halen. Als het onverhoopt toch niks wordt met mijn carrière, kan ik altijd nog terugvallen op mijn studie.” [Karen Luiken]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.