Eindhoven,
25
januari
2024
|
09:17
Europe/Amsterdam

Alumna speelt hoofdrol in musical Anne Frank

Silvana Rocha is afgelopen zomer pas afgestudeerd aan de opleiding Muziektheater van Fontys Academy of the Arts en heeft nu al de hoofdrol te pakken in een musical. Ze speelt Anne Frank in Je, Anne, zonder dat ze daar auditie voor moest doen. “Zonder mijn opleiding was me dit nooit gelukt.”

In haar laatste jaar, een paar maanden voor haar afstuderen, nam Silvana deel aan een musicalworkshop van haar opleiding. Een paar maanden later werd ze plots gebeld door de gastdocent, die ook de regisseur bleek te zijn van de musical Je, Anne. “Of ik de hoofdrol wilde spelen, want hij vond me geschikt voor de rol. Heel bijzonder, want normaal heb je natuurlijk ook wel wat auditiestress.”

Inmiddels is Silvana al drie weken aan het repeteren, samen met haar collega’s. Ze deelt het podium met grote namen waaronder Chris Tates, Wim van den Driessche en Mariska van Kolk. “Die laatste is wel het meest bijzonder. Haar naam hoor je zo vaak in ons vak, ze heeft enorm veel awards gewonnen en nu mag ik opeens met haar samenwerken. Dat is echt bizar, maar eigenlijk zijn al mijn medespelers fantastische mensen uit het vak.”

Silvana Rocha (onderste rij tweede van rechts) met de cast van Je, AnneAmbacht bij Fontys
Van haar collega’s leert Silvana dan ook veel. “Niet alleen acteren, maar ook hoe zij omgaan met bepaalde aanwijzingen en in gesprek gaan met de regisseur bijvoorbeeld.” Niettemin is de opleiding die zij bij Fontys volgde haar ook dierbaar. “Ik heb daar echt het ambacht geleerd. Deze musical is zo vocaal en vraagt stemtechnische keuzes. Dat maakt het heel intensief en vermoeiend, maar zonder mijn opleiding had mijn stem dit nooit aangekund.”

Ook het lezen van de muziek, het instuderen en analyseren van tekst en de voorbereidingen die bij zo’n rol komen kijken zijn allemaal dingen die Silvana bij Fontys leerde. Die bleken in de praktijk ook nodig, want Silvana heeft zich flink verdiept in de persoon Anne Frank. Zo las ze meerdere keren haar dagboek en verdiepte ze zich in het verhaal en de destijdse situatie. “Daar probeer ik met veel beleid, integriteit en respect mee om te gaan. Of ik me ook ingeleefd heb? Dat gaat helemaal niet, want Anne heeft zulke bizarre situaties meegemaakt, daar kennen wij gelukkig niets van.”

Silvana RochaOp zoek naar gevoelens
Toch probeert de kersverse musicalactrice zoveel mogelijk te begrijpen hoe Anne Frank was. “Hoe ze zich voelde en hoe zij wilde zijn. Zo beschreef ze zichzelf als twee soorten Anne. Een jonge meid die gebruikmaakte van een beschermingsmechanisme, en een diepe, serieuze en gevoelige Anne. Ik ben dan ook op zoek gegaan naar haar gedachtes, emoties en gevoelens.”

Die aspecten komen in de musical, waarvan het origineel is geschreven door twee Joodse producers uit Amerika en die opgevoerd werd op Broadway, allemaal terug. Silvana heeft nog iets meer dan een maand om de rol tot in de puntjes voor te bereiden, want op 26 februari gaat Je, Anne in première in Amstelveen. Tot en met eind mei tourt de musical door het hele land, waarna afgesloten wordt in het DeLamar Theater. En daarna? “Dan heb ik even een maandje vakantie voordat ik naar Duitsland vertrek. Daar speel ik Luisa, het vriendinnetje van Zorro, in de gelijknamige musical. Maar nu ga ik eerst zo puur en eerlijk mogelijk de rol van Anne vertolken. Haar verhaal is na al die jaren nog steeds ontzettend belangrijk en moet daarom nog steeds worden verteld.” [Noëlle van den Berg]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.