COLUMN, Evelyne Meens,
03
maart
2021
|
09:13
Europe/Amsterdam

Allergie als 'gratis advies'

'Gatver, zij zit écht in mijn allergie!' Een gevleugelde uitspraak. Het gaat dan meestal over iemand aan wie je je ergert of iemand die jou meer energie kost dan oplevert.

Natuurlijk, ik heb dat ook. Voor mij zijn dat mensen die in mijn ogen niet authentiek zijn. Daarmee bedoel ik dat wat deze mensen zeggen of propageren niet congruent is met wat ze doen. Het tegenovergestelde van practice what you preach om het even anders uit te drukken. Dus bijvoorbeeld mensen die boos worden op de wereld, het daar continu over hebben, maar zelf niets doen om het beter te maken, op welke kleine schaal dan ook. Dan liever iemand die geen wereldverbeteraar is, maar ook niet klaagt over hoe het nu is. Ook erg maar iets minder erg.

Nu ik toch op dreef ben, die allergie heb ik ook bij mensen die zich negatief uitlaten over anderen zonder het zelf tegen die anderen te zeggen. Of erger nog: afgeven op het gedrag van anderen en het zelf (tot in het kwadraat) precies zo doen! Een gebrek aan zelfreflectie vermoed ik.

Het gevaar lopende dat jij ondertussen bent afgehaakt omdat jij de afgelopen minuut een allergie hebt ontwikkeld voor mensen die over hun allergieën schrijven, wil ik toch positief eindigen. De allergieën die ik voor anderen heb, zeggen meer over mezelf dan over die ander. Het is eigenlijk kritiek op mezelf. ‘Gratis advies’, zou burgemeester Aboutaleb het noemen.

De vraag is dus waarom ik juist déze allergieën heb ontwikkeld. Nou ja … iets om over na te denken!

Evelyne Meens neemt keuzes van zichzelf en anderen onder de loep en zet daarbij mensen graag aan het denken. Ze werkt bij Fontys als onderzoeker en expert Studie(keuze)succes en is auteur van het boek Een leven lang kiezen.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.