Eindhoven,
17
maart
2020
|
09:35
Europe/Amsterdam

Allemaal life designers

In de vorige eeuw waren we van alles aan het managen. Zo had je team managers, change managers, interim- en innovation managers. Maar ook de accountmanagers, sales managers, operations- en businessmanagers (wat doen díe eigenlijk precies?). Er is altijd wel iets te managen. Blijkt.

Tegenwoordig is het toverwoord ‘design’. Iedereen designt zich een slag in de rondte. De bezoekersaantallen van de Dutch Design Week zijn afgelopen jaren meer dan verdubbeld. En wat je daar tegenkomt, zijn natuurlijk de fashion designers, product designers en graphical designers. Maar ook de educational designers (bij Fontys welbekend), de facial designers (zijn dat niet gewoon plastische chirurgen?) en de meeting designers (ja echt!).

Wat trekt ons zo aan in design? Daarover nadenkende kwam ik uit bij ons geloof in maakbaarheid. Dat je zelf invloed kan uitoefenen op de vorm en inhoud van dingen. Of dat nou een product, een gezicht, de maatschappij of het leven is.

Want laten we niet vergeten dat we uiteindelijk allemaal life designers zijn. In zekere zin hebben we op deze kant van de aardbol de mogelijkheid om door middel van levens- en loopbaankeuzes onze eigen levens te ontwerpen. Dat biedt naast talrijke mogelijkheden juist ook stress op, omdat je dan eigenlijk zelf verantwoordelijk bent voor hoe mooi dat leven er uiteindelijk uitziet.

Misschien moeten we minder lang stil staan bij hoe het leven eruit ziet maar nog meer gaan genieten van wat erin zit. Dus hopelijk kan ik over een tijd een column over kunstenaars gaan schrijven. Levenskunstenaar welteverstaan.
 

Evelyne Meens neemt keuzes van zichzelf en anderen onder de loep en zet daarbij mensen graag aan het denken. Ze werkt bij Fontys als onderzoeker en expert Studentsucces en schrijft aan een boek over loopbaan- en levenskeuzes.

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Bert van der Moer BNO
18
March
2020
Vergis je niet! Design is niet slechts een methode. Belangrijkst is het ontwikkelen en leren van een mentaliteit. Daarbij helpt het als er intelligentie is en kritisch denkvermogen. Vervolgens nog een flinke portie creativiteit, maar ook overtuigend en helder kunnen communiceren.
Eigenlijk bedoel ik te vertellen dat het een combinatie van talenten en karakter vergt om je als ontwerper te manifesteren. Een vak dus. Maak kennis met deze vakmensen en gebruik professioneel hun diensten. Pas dan boek je resultaten en heb je succes. Ontwerp-denken is een kunst.
Rick
18
March
2020
Er zit zeker een kern van waarheid in je conclusie, maar.. genieten van.. Is geen gegeven voor een ieder(helaas).. Succes met schrijven.. (dit kan je ook al