Eindhoven,
02
september
2019
|
12:00
Europe/Amsterdam

Allemaal eigenaars

Dus de vakantie was voorbij en de optredens konden weer beginnen. Met mijn folkbandje togen we naar een landgoed waar we tijdens een overmatig voorziene BBQ voor een blank gefortuneerd publiek gingen spelen. Op de heenreis zaten we in onze comfortabele bus en hadden het over het onderwijs; de twee gitaristen staan namelijk voor de klas.

“En jongens, verandert er nog wat de eerstkomende tijd?”, vroeg ik, op zoek naar een aanleiding voor een stevige column, de eerste van dit schooljaar. Er werd wat gemompeld en ik dacht begrippen als zelfsturend, agile en eigenaarschap op te vangen. Een dag eerder had ik die ook al vernomen toen ik iemand sprak over aankomende veranderingen in het bedrijfsleven. Het woord verandering kon volgens hem trouwens niet meer. Transities, da’s beter. Oké, zei ik. Mafkees, dacht ik.

Toen ik na terugkomst van ons optreden nog even een reepje NOS Studio Voetbal meepikte, hoorde ik Volkskrantvoetbaljournalist Willem Vissers ook reppen over eigenaarschap. Ik zag Rafael van der Vaart (109 interlands) wegduiken, bang voor nog meer woorden die hij nooit in de kleedkamer hoorde want daar was altijd duidelijk wie de baas was.

Ik vermoed dat er aankomend jaar weer heel veel betekenissen veranderen maar dat de inhoud hetzelfde zal blijven. Dat is niet erg, hoor. Stand-uppers en cabaretiers weten hier wel raad mee. Met de gepaste hoeveelheid ironie valt er voor iedereen ook dit jaar weer genoeg te lachen in het onderwijs. Kijk wel uit dat cynisme je niet te grazen neemt.

Luc de Graaf speelt in het theater, schrijft verhalen en maakt korte filmpjes.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.