Eindhoven,
14
april
2020
|
09:07
Europe/Amsterdam

Alle gekheid op een stokje

In mijn vorige column had ik het over vindingrijkheid. Een van de mensen die mij hierin inspireert is taalvirtuoos en cabaretier Pieter Derks, die wekelijks een radiocolumn inspreekt voor radio 1. Hierin weet hij de gekkigheden in de wereld op een grappige manier pijnlijk bloot te leggen. In deze gekke coronatijd verwonder ik me ook met regelmaat ‘op-z’n-Pieter-Derks’.

Zo was er eerst ophef over farmagigant Roche, die haar geheime recept voor de testvloeistof naar Corona niet wilde delen, waardoor er een tekort aan testcapaciteit ontstond. Inderdaad, niet lief van ze.

Wat mij veel meer verbaast is dat het, zo begrijp ik nu, ‘normaal’ is dat dit soort bedrijven machines maakt (en testmaterialen en medicijnen) - gebruikmakend van resultaten van universitair onderzoek dat door de gemeenschap, door óns dus, is gefinancierd - op een manier die onze gezondheidszorg van hen afhankelijk maakt waarna ze er gigantisch veel geld voor vragen. Zullen we afspreken dat ‘we’ voortaan alleen zaken doen met bedrijven die wèl een gezonde maat weten te houden in de balans geven-nemen?

Gister fietste ik door een uitgestorven binnenstad van Eindhoven over het Catharinaplein en het Stratumseind. ‘Normaal’ ligt hier van alles, ondanks dat de poetsers van de stad al vanaf 7 uur met schoonmaakkarretjes en hogedrukspuiten druk in de weer zijn om alle pisplekken en het plastic afval te verwijderen voor anderen aan hun dag beginnen.

Het plein lag er vredig en aangeharkt bij. Geen enkele frietverpakking, geen servetten of bekers. Ik vraag me af hoe het de ‘pissers en andere nonchalante stadsbevuilers’ vergaat nu ze in hun eigen nestkastje moeten blijven. En stel je voor dat de prikkel om troep gewoon op de grond te laten vallen omdat we te lui zijn even naar de vuilnisbak te lopen, dat die door de intelligente quarantaine massaal uitdooft. En dat we straks als we weer buiten mogen, samen een sprongetje opwaarts maken in onze beschaving.

Zonder gekheid: ik ben hoopvol gestemd.

Inge van de Vorst is oprichter van De Liefdesdokter en docent bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en coachende vaardigheden voor docenten Fontysbreed.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Jolanda Blanken
17
April
2020
wat een rake opmerkingen maak je daar. Ik ben ook groot fan van Pieter Derks vooral omdat hij zo goed en met humor de vinger op de zere plek weet te leggen. Laten we hopen dat er inderdaad wat verandering komt na deze verplichte periode van social distancing. Voor wat je stadsbevuilers betreft weet ik niet of ik je optimisme deel