door Rens van der Vorst,
15
september
2023
|
09:31
Europe/Amsterdam

AI lovers

Steeds meer ‘keynote-speakers’ houden een AI-goed-nieuws-show. Kijk, AI schrijft verhalen, herkent tumoren, verzint plaatjes (meestal Obama en/of Trump) of bouwt websites van een kladje. Ze kijken er heel trots bij, wat best wel raar is. Immers, zelf hebben ze nog nooit AI geprogrammeerd.

Soms waarschuwen ze voor AI. Ethiek! Maar dan gaat het nooit over de gevaren van AI als fenomeen, maar over mensen, die zich anders moeten gaan gedragen. Alsof AI zelf niet gebouwd wordt door mensen.

AI is vaak fantastisch en vaak ook niet. Dus, vraag ik me soms af, waarom zijn er zoveel fanboys? Alleen maar omdat ze duizenden euro’s per keer krijgen om beelden die ze op internet hebben gevonden te recyclen? Nee, toch? Zo banaal kan het toch niet zijn?

En toen las ik over een man, natuurlijk was het een man, uit Silicon Valley, die nooit negatief post over AI. Nooit! Hij wist namelijk zeker dat AI binnenkort de macht zou overnemen en dan op zoek zou gaan, met de typische efficiency van AI, naar mensen die zich negatief hadden uitgelaten over kunstmatige intelligentie.

Die mensen waren de lul.

Ineens viel het kwartje. Ik begreep dat die keynote-speakers angsthazen zijn. Happy clappers, die alvast een wit voetje willen halen. Misschien wel een toekomstige functie veilig willen stellen. Collaborateurs met een toekomstige bezetter.

En ik begreep dat de toekomst van uw gewaardeerde columnist er een stuk minder rooskleurig uitziet dan hij tot nu toe had gedacht.

En die van u ook, als lezer.

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van onder meer 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Frans Fonville
25
September
2023
Nee joh, ik zit safe. Zolang ik maar niet een reactie achterlaat onder jouw columns met mijn naam erbij. Oh wacht...
maarten
15
September
2023
klap klap klap. wat een prikkelende gedachte. echt genoten
Remi
15
September
2023
Bedankt hè.
Danny
15
September
2023
Hahaha,

Gelukkig herken ik me niet in jouw schets van “AI tonpraters” ?
Danny
15
September
2023
(Alleen gelukkig, omdat ik niet geloof in toekomstige zelfbewuste AI’s; mocht ik het fout hebben ben ik straks uiteraard ook de sjaak ?)