COLUMN, Erdinç Saçan,
29
maart
2023
|
10:41
Europe/Amsterdam

AI is geen hype

Het is vijf jaar later, 2028. AI - Artificial Intelligence - heeft de wereld zoals we die kennen volledig veranderd. 

Niet alleen OpenAI en Microsoft, maar ook Google, META, Apple, IBM, de Nederlandse Overheid, SURF, Europese Unie en Elon Musk hebben allerlei tools ontwikkeld waarmee we tekst, spraak, foto’s, video’s op een site kunnen genereren. Door in te spreken kan je een film laten maken met virtuele acteurs lijkend op John Wayne, Brad Pitt en Angelina Jolie in de stijl van Tarantino en Spielberg en met een vleugje James Cameron, Pixar en Disney bij elkaar.

Alle beroepen waarin meters, kilometers papier (of het nu fysiek of digitaal is) worden gemaakt, zullen veranderen of verdwijnen. Dus overal waar tekst en cijfers aan te pas komen kan je uitbesteden! 100% zeker. Zelfs callcenters en helpdeskmedewerkers zijn niet immuun voor de onvermijdelijke veranderingen. 

Wat gaat er dan gebeuren met beroepen als journalistiek en contentcreatie, vertalers en tolken, grafisch ontwerpers en illustratoren, data-analisten en onderzoekers, en administratieve en secretariële functies? Mochten ze zich nog niet hebben verdiept in AI… dan is het handig om bij onderstaande quote, die je vaak op social media ziet, stil te staan.

Iemand die AI gebruikt zal je waarschijnlijk vervangen.
En iemand die AI beter gebruikt dan jij gaat je zeker vervangen.

SURF en Kennisnet waren er snel bij om webinars te organiseren over ChatGPT. Niet alleen bij Fontys is er een werkgroep gelanceerd, al heel snel, om met handvaten te komen voor onze docenten en studenten over gebruik van Generatieve AI. Ook veel andere hogescholen, universiteiten en mbo-instellingen (zoals ROC Tilburg) waren er snel bij. 

En nog steeds zie je lezingen, conferenties omtrent Generatieve AI en de impact op onderwijs. Want die laatste zal er zeker zijn! En die is er al (val ik in herhaling?). En toch denken er ook een aantal… ach, het waait wel over. Dit is weer zo'n hype als Blockchain en Metaverse. 

Nee. Dit is anders. En ik denk persoonlijk dat je het alleen zult begrijpen als je experimenteert en kijkt naar de mogelijkheden (wel rekening houdend met de valkuilen, zoals onwaarheden en hallucinaties vanuit AI).

Bij Fontys ICT programmeren onze studenten al met behulp van Github Copilot, ChatGPT, en sommigen hebben al via VPN toegang gevraagd voor Google Bard. We moeten als ICT nu nog meer focus leggen op de softskills van onze studenten. Programmeren kunnen ze al uitbesteden. 

Maar spreken met de klant, achterhalen wat een opdrachtgever echt wil, terugkoppelen, feedback ophalen… daar zal meer de focus op moeten liggen. En gelukkig doen wij al jaren aan betekenisvolle dialoog, niet het product maar het proces is belangrijk.

Erdinç Saçan geeft les aan Fontys Hogeschool ICT en is enthousiast over heel veel dingen, waaronder hackathons en uitlegvideo's op YouTube. Lees hier zijn eerdere columns voor Bron. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.