Eindhoven,
30
maart
2020
|
13:42
Europe/Amsterdam

Afstuderen zonder theater

Geen strak pak met stropdas voor Niels Baak bij zijn afstuderen, vorige week aan de opleiding Bedrijfskunde in Eindhoven. En ook geen ouders en vriendin met een bloemetje wachtend op de gang. Maar … hij slaagde glansrijk en vond de setting – thuis achter de computer – ook wel wat hebben.

Coronacrisis of niet, er studeren bij Fontys op het moment gewoon studenten af. “Voor de studenten die eind oktober, begin november begonnen met hun afstudeerstage, volgt nu de presentatie van hun afstudeerscriptie”, legt docent en afstudeerbegeleider Berta Steeghs-Soós uit.

Haar collega-docent Berta Steegh-SoósMichael Swachten nam het initiatief om via MS Teams een online afstudeersessie in te plannen met Niels. De procedure was zoals altijd. “Na het inloggen in MS Teams, overlegden wij even samen over de scriptie, met Niels ‘op de gang’. Daarna kon Niels beginnen met zijn presentatie, die had hij erg creatief aangepakt”, vertelt Steegh-Soós.

Persconferentie Rutte
“Michael zei ‘laat je creativiteit de vrije loop’. Dat heb ik gedaan”, vertelt Niels. “Ik ben mijn presentatie bijvoorbeeld begonnen met het beginbeeld van de persconferentie die premier Rutte net had gehouden”, vertelt Niels. 

De adviezen die Niels had voor het bedrijf waar hij stageliep, presenteerde hij als 'maatregelen', om in de sfeer van de persconferentie te blijven.

De student Bedrijfskunde liep afgelopen halfjaar stage bij een bedrijf in werkkleding: Tricorp. Hij had geluk. “Ik was klaar met de stage vlak voordat de coronacrisis uitbrak.”

Minder formeel
Deze alternatieve afstudeersessie beviel hem ook wel. “Ik vind het fijner als ik me wat minder formeel kan opstellen.” En dat kon juist door deze digitale setting, thuis achter de computer in zijn eigen omgeving.

Ook Steegh-Soós is positief. “Het is veel persoonlijker. Je ziet hoe de student erbij zit, in zijn kamertje van 6 vierkante meter. En hij ziet hoe ik nu thuis zit te werken: naast een kleuterbedje en tussen de verhuisdozen, omdat we binnenkort gaan verhuizen. Het geeft je een lotgenotengevoel. Bovendien komen de gezichten op zo’n scherm heel dichtbij.”

Klein feestje
Het is ‘afstuderen zonder theater’, aldus de docent. “Natuurlijk is het wel heel jammer dat de student niemand kan meenemen. Geen wachtende ouders en vrienden in de gang en ze kunnen niet na afloop samen wat gaan drinken of uit eten.”

Maar als het aan Steegh-Soós ligt wordt online afstuderen wel een van de opties voor afstudeerders. “Het is zeker een uitkomst voor deeltijdstudenten of mensen die in het buitenland zitten en dan alleen even voor deze sessie moeten terugkomen naar Nederland.”

Voor Niels was er ondanks alles een klein feestje: “Mijn ouders, broertje en vriendin zaten beneden te wachten met taart. Presentatie NielsIk woon op kamers, maar was voor deze afstudeersessie speciaal naar mijn ouders gegaan. Als we straks weer naar buiten mogen, halen we het wel in.”

Niet makkelijk
Niels is geslaagd en heeft nu een mooi hbo-diploma Bedrijfskunde op zak. Toch zullen de komende maanden niet makkelijk zijn voor hem. “Mijn studielening is gestopt en ik had mijn baan bij de Albert Heijn opgezegd voor het afstuderen. Maar ik moet wel gewoon de huur voor mijn kamer betalen.”

Ook solliciteren is nu niet makkelijk. “Op korte termijn is het voor mij lastig. Misschien moet ik bijstand  aanvragen. Maar op de langere termijn komt het wel goed. Ik kan ook makkelijk een master gaan doen, maar wil graag aan het werk en ik denk dat ik daarvoor straks genoeg opties heb.” [Petra Merkx]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.