Eindhoven,
29
mei
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Je studie afmaken

Soort van hittegolf en dus de auto in. Naar het strand. Ik stuurde naar Dishoek en begon me van alles en nog wat af te vragen. Hoe blijft een vliegtuig in de lucht? Hoe maken ze een suikerspin? Wat doen ze nou eigenlijk bij ASML? Ik besloot, ondernemend als ik ben, dat -zou ik vandaag nog iemand in strandtent Kon-Tiki ontmoeten die bij ASML werkte- ik hem of haar plompverloren zou vragen: wat doen jullie nou precies daar in Veldhoven? Kon-Tiki is trouwens geen strandtent maar een strandpaviljoen, het hele jaar geopend en je kunt er zelfs trouwen. Als je dat hip vindt tenminste.

Goed, ik vroeg me nog meer af. Eb en vloed, hoe zit ’t daar nou ook alweer mee. En heel langzaam begon ik te twijfelen, achter dat stuur. Hoeveel ebs en vloeden gaan er in een etmaal? Een etmaal: is dat nou 12 of 24 uur? Daar was de parkeerplaats. Gered.

Maar op het strand ging het gewoon door. Waarom is de lucht blauw, wat is alcohol, hoe werkt een kieuw? Dat heb je ervan als je je studie niet afmaakt, dacht ik. En meteen vroeg ik me af waarom ik mijn studie eigenlijk nooit had afgemaakt. Het dreigde een miserabele dag te worden. Sip stuurde ik naar huis.

Daar zag ik Tom Dumoulin de Giro winnen. Googelen. Tom heeft gymnasium gedaan en werd uitgeloot voor een studie geneeskunde. Toen werd hij wielrenner. Zie je wel: dacht ik, zonder studie kun je ’t ook maken. Toch was ik er niet helemaal gerust op.

Luc de Graaf speelt in het theater, schrijft verhalen en maakt korte filmpjes. Hij is onze columnist.