maart

Staat de student nog in de keuken?

Het aantal Nederlandse jongeren dat zelden of nooit zelf kookt stijgt flink, zo blijkt uit een rapport van FoodService Instituut Nederland. Hoe zit dat bij Fontysstudenten? Koken zij zelf, of kiezen ze voor het gemak van afhaal, bezorgen of een kant-en-klaarmaaltijd?

Het is de ‘generatie Z’, jongeren van 18 tot 25, die steeds minder zelf koken. Maar ook de millennials geven steeds meer geld uit aan maaltijdboxen, restaurants en afhaal- of bezorgmaaltijden. Dat heeft volgens het FoodService Instituut Nederland (FSIN) alles te maken met tijdsgebrek en het gevoel van gejaagdheid. Het bestellen van een maaltijd is makkelijk en snel gedaan, waardoor je toch nog even wat tijd voor jezelf hebt.

Voor Karlijn en Gitte, beiden student aan de lerarenopleiding Pedagogiek, komt het ‘makkelijke eten’ amper voor. “Wanneer ik thuiskom staat het eten vaak al klaar”, legt Karlijn uit. “En wanneer ik eerder thuis ben dan de rest, zorg ik voor het avondeten. Maar dat komt niet vaak voor.”

‘Koken wordt gewaardeerd’
Gitte staat juist wel regelmatig in de keuken en ziet het bereiden van een maaltijd juist als wat tijd voor zichzelf. “Ik vind koken erg leuk. Bij mijn vriend heeft iedereen bijvoorbeeld een vaste kookdag en dan help ik graag mee. Thuis kook ik ook steeds meer en zoek ik steeds naar nieuwe recepten die we nog niet gegeten hebben. Dat wordt enorm gewaardeerd.”

Volgens het rapport van FSIN vinden jongeren gezond eten en de invloed van voedsel op dierenwelzijn, het milieu en klimaat belangrijk, maar komen die aspecten in de maaltijden niet vaak terug. Dat is bij Joep, student aan de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn, echter wel het geval. “Ik kook met veel groente en maak mijn pasta en pesto altijd vers. Waarom? Omdat dat het gezondst is.”

Linse en JoepBewust bezig
Joep woont nog thuis bij zijn ouders en kookt vier keer in de week. Puur en alleen omdat hij het leuk vindt om te doen. Soms betaalt hij, soms zijn ouders. Ook studiegenoot Linse staat thuis regelmatig in de keuken. “Mijn ouders betalen wel altijd de boodschappen, dat is heel fijn. Maar als het een keer zo uitkomt dat ik moet betalen, dan is dat ook helemaal niet erg, want ik heb een baantje.”

Wanneer er bij Linse thuis wordt gekookt maakt haar gezin altijd bewuste keuzes. “We eten veel groente en genoeg eiwitten. Afhalen doen we eigenlijk niet. En als we frietjes eten, bereiden we die met de airfryer. Niet met snacks, maar erwtjes en worteltjes. Zelfs dat is bewust.”

Niet doordeweeks
Of Linze dit ook vol blijft houden wanneer ze zelfstandig woont, weet ze nog niet. “Dat is moeilijk om te zeggen. Mijn voorkeur gaat uit naar het zelf maken van maaltijden omdat ik weet wat daar het effect van is. Maar als ik eens in de zoveel tijd geen zin heb om te koken, dan is dat ook niet erg. Al zal dat niet doordeweeks zijn.” [Noëlle van den Berg]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd