Tilburg,
13
september
2019
|
12:00
Europe/Amsterdam

Aangifte tegen student die goudvis opdronk

De drie dierenorganisaties die de actie van een student die een goudvis in een glas bier doorslikte veroordelen, hebben woensdagmiddag aangifte gedaan tegen de student bij de politie in Zeist. Het gaat om De Vissenbescherming, Dierbewustleven en Bite Back. “Dit kan echt niet door de beugel”, zegt Saskia Bakker, woordvoerster van de Vissenbescherming.

Op het filmpje, kennelijk gemaakt tijdens de introductieweek en opgepikt door de website Dumpert, is te zien hoe een student van Fontys duidelijk beschonken een glas bier met daarin een goudvis opdrinkt, terwijl medestudenten er omheen staan te juichen. Wreed, afkeurenswaardig en uitermate treurig, zo kwalificeren de dierenorganisaties het gedrag van de Fontys-student.

Het filmpje is inmiddels 227.467 keer bekeken op de website. Niet alleen de dierenorganisaties keuren deze actie af; het merendeel van de reacties op het filmpje is negatief. Zo is er onder andere te lezen dat mensen het 'een trieste actie' vinden. Het filmpje circuleert inmiddels op meerdere websites. 

Boete
"De bal ligt nu bij justitie", zegt Alex Romijn van Bite Back, een organisatie die tegen het gebruik van dieren voor voedsel, kleding en vermaak is en daarom onder meer regelmatig demonstreert bij het Dolfinarium. 
In Engeland heeft in een vergelijkbare zaak volgens Romijn de persoon die een levende vis opat, een boete gekregen. "Als wij dit soort acties in de media oppikken, doen wij aangifte. Ook goudvissen kunnen stress en pijn ervaren."

Beetje dom
De
reactie van Piet van Ierland, directeur van de afdeling Marketing en Communicatie van Fontys, viel ook verkeerd bij de dierenorganisaties. Hij zei tegen een journalist: "Het is een beetje dom, maar jongens van die leeftijd doen dat." De dierenrechtenorganisaties hebben hem daarom een brief gestuurd met daarin het verzoek om afstand te doen van deze uitspraken. Zij hebben hierop nog geen reactie gehad. 

Van Ierland zegt dat hij wel heeft gereageerd. "Ik heb hen de volledige statement gestuurd. Daarin stond dat Fontys de actie smakeloos vindt, dat het geen onderdeel was van de introweek en in een privé-omgeving plaatsvond en dat de opleidingsmanager een gesprek met deze studenten heeft gehad. Kennelijk is dat niet naar de tevredenheid van deze organisaties. Maar ze hebben wel een reactie gehad." [Jacky Eickes]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Peter
18
November
2019
CURSIST, studenten eten goudvissen met mes en vork.