Eindhoven,
10
december
2021
|
12:13
Europe/Amsterdam

Aandacht voor studenten in quarantaine met tentamens

Met de tentamenweken voor de deur is het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) er niet gerust op dat studenten met coronaklachten thuisblijven. Verschillende instellingen, waaronder Fontys, hebben al aangeven daar aandacht voor te hebben.

“Het is belangrijk dat je niet minder kansen hebt dan een andere student als je in quarantaine gaat”, legt ISO-voorzitter Lisanne de Roos uit. Ze wil daarom dat studenten hun tentamen kunnen afzeggen én verplaatsen als ze thuis moeten blijven omdat ze verkouden zijn of al een positieve test op zak hebben.

“We moeten voorkomen dat studenten met een snotneus naar de instelling komen”, zegt ze.

Makkelijk smoesje
Is het niet ook een makkelijk smoesje om onder een tentamen uit te komen? “Ik sluit niet uit dat studenten er misbruik van kunnen maken, maar we vinden het belangrijker dat studenten niet naar de campus komen met klachten. Dat risico moeten we voor lief nemen”, aldus De Roos.

Sommige instellingen hebben al aangekondigd een extra tentamenkans aan te bieden als studenten in quarantaine moeten. Dat bewijst volgens De Roos dat het best mogelijk is om rekening te houden met de pandemie tijdens tentamens zonder studenten te benadelen.

Fontys
Bij Fontys zijn ook vragen gekomen van studenten die ermee worstelen of ze wel of niet naar een tentamen moeten gaan terwijl ze  vanwege quarantaine thuis zouden moeten blijven. De instelling neemt geen generieke beslissing, zoals Saxion, maar heeft wel alle instituten het verzoek gedaan per geval te kijken wat mogelijk is.

"We willen studievertraging zoveel mogelijk voorkomen, maar ook beslist niet bijdragen aan verspreiding van het virus", aldus een woordvoerder van Fontys. "We kiezen daarbij alleen voor maatwerk."

Proctoring
Studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Maastricht ondertekenden al een petitie om hun tentamen online te kunnen maken. Maar daar voelt het ISO weinig voor. Dat gaat vaak hand in hand met ‘proctoring’, het monitoren van de online toets, en dat vindt het ISO ‘een flinke inbreuk op de privacy van studenten’.

De angst voor coronabesmettingen in het hoger onderwijs speelt overigens niet alleen rond de tentamens. Bij veel instellingen geldt een aanwezigheidsplicht, waardoor studenten met klachten ook naar college komen om studievertraging te voorkomen.

De Landelijke Studentenvakbond opende vorige week een meldpunt voor studenten die zich gedwongen voelen fysiek aanwezig te zijn tijdens de pandemie. [HOP]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.