door Rens van der Vorst,
22
september
2023
|
09:23
Europe/Amsterdam

A little less conversation

De komiek Louis CK vliegt businessclass. Soms vliegt een militair mee. Altijd in ‘economy’. Ik zou mijn plek moeten afstaan, denkt Louis CK vaak. Immers, hij geeft zijn leven voor het vaderland. Althans, dat hebben ze hem wijsgemaakt. Louis CK is nog nooit opgestaan, maar zo concludeerde hij, omdat hij zulke mooie gedachten heeft, moet hij wel een mooi mens zijn.

Je ziet het overal.

De businessconsultant: op een feestje aan het humblebraggen. Zijn talent, Powerpoint-rapportages composeren, is niet waardevoller dan dat van de wijkverpleegkundige. Maar hij krijgt toevallig 150 euro per uur. ‘Belachelijk,’ zegt hij. Maar als je voorstelt dat hij 10 procent afstaat aan de plaatselijke wijkverpleegkundige, wordt er iets gemompeld over belastingen en de rol van de overheid.

Mensen die op sociale media hun mooie gedachten delen over klimaat, vluchtelingen, de oorlog, eerlijk delen of inclusie. ‘Het is 2023, en koelkasten en wasmachines zijn nog steeds wit. Bizar!’

Denken dat mooie gedachten, geuit als post of mening, je ook een mooi mens maken. Het is een ziekte.

Ik heb het ook. Ik schrijf columns. Lekker belangrijk. Of ik vertel collega’s over pakketbezorgers. Dat ze uitgeknepen worden! Hoe schandalig dat is. Mooie gedachten, maar waardeloos. Daarom ga ik vaker wat doen. Vanaf nu staat er een potje met euro’s naast mijn deur. Elke keer als een bezorger iets afgeeft, geef ik een euro. Misschien een slecht idee, misschien sla ik de plank mis, misschien beledig ik de bezorgers. Maar daar kom ik alleen achter door iets te doen.

Doet u mee?

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys hogescholen ICT en Engineering en is auteur van diverse boeken, waaronder het dit jaar verschenen Digitale Gremlins. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.