Eindhoven,
16
januari
2020
|
14:52
Europe/Amsterdam

5 procent erbij voor hbo-personeel?

De nieuwe cao voor hbo-personeel moet voorzien in een loonsverhoging van 5 procent. Ook moet er meer ruimte komen voor bestrijding van de werkdruk, moet de cao daadwerkelijk nageleefd worden en moeten de afspraken in de nieuwe arbeidsovereenkomst voor slechts één jaar gaan gelden.

Deze eisen zijn deel van de inzet voor de cao-onderhandelingen die in maart worden gevoerd, zo stelt vakbond FNV op zijn website. Op 1 april loopt de huidige cao af.

Loonsverhoging belangrijkste punt
De eisen zijn mede geformuleerd aan de hand van een enquête waarop ruim vijfhonderd medewerkers in het hbo hebben gereageerd. Uit de peiling kwam de loonsverhoging naar voren als voornaamste punt.

“De economie draait een stuk beter dan een aantal jaren geleden. Toen was het soberheid troef in de publieke sector”, verklaart Douwe van der Zweep, cao-onderhandelaar van de Algemene Onderwijsbond. “We vinden dan ook dat we een reële eis hebben.”

Waarom korte looptijd?
De beoogde korte looptijd van de nieuwe cao heeft te maken met de onzekerheid rond de pensioenpremie voor hbo-personeel. Werkgevers willen daarom geen cao met een lange looptijd.

“De ontwikkeling van de pensioenen is nu een belangrijke kostenpost. En eerder kunnen stoppen met werken is ook belangrijk voor ons omdat in het hbo sprake is van een hoge werkdruk en we veel te maken hebben met mensen met burn-outs. Daarom willen we echt goed kijken naar het pensioenakkoord met de werkgevers.”

Naleving belangrijke eis
Het naleven van de cao-regels is een ander voorname eis. “Het is ons opgevallen dat de afspraken in de huidige cao vaak onbekend zijn bij werkgevers of dat ze die niet goed naleven. Dat is dus ook een punt waarover we het echt willen hebben.”

In tegenstelling tot de vakbond, wil de Vereniging van Hogescholen nog niets kwijt over de inzet voor de onderhandelingen. “Die zijn we nog aan het bepalen en moeten dus nog worden besproken met het bestuur”, aldus een woordvoerster. “Op 14 februari hebben we een ledenbijeenkomst. Dan zullen we ook de nieuwe cao bespreken.”

De definitieve inzet voor de onderhandelingen wordt op 18 februari bekendgemaakt. [Erwin Blatter]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.