COLUMN, Rens van der Vorst,
02
september
2022
|
09:10
Europe/Amsterdam

Verhalende fotoalbums

Oude vakantiefotoboeken zijn fantastisch. Ze staan vol mislukte foto’s, vreemde keuzes, gekke bekken, boze mensen, huilende kinderen of onverwachte plaatjes. Foto’s die verhalen vertellen. Op een foto van mijn schoonouders kijkt het hele gezin boos. Er is ruzie in en om de tent. Duur vlees verbrand op de barbecue, bleek bij navraag.

Tegenwoordig maken we duizenden foto’s. Veel gooien we meteen weg. ’s Avonds selecteren we rustig verder, in het restaurant (gezellig!) of in bed. Dan kiezen we de aller-allerbeste. Die worden met fotoalbumsoftware bijgesneden, geretoucheerd en ingekleurd. Het resultaat? Een glanzend fotoalbum met perfecte foto’s. Prachtig, maar ook vreselijk saai.

Oude fotoalbums staan vol met verhalen. Moderne fotoboeken zijn er om bewonderd te worden.

Daarom kocht ik voor mijn vakantie een analoge camera. Een hip, roestbruin apparaatje met polsbandje en een rolletje met 36 opnames. Superleuk! Bijkomend voordeel: het ontwikkelen duurt twee weken. Tijd om me te verheugen op herinneringen en verhalen. Ik ben niet de enige. Retro-camera’s worden weer volop verkocht. Ik overweeg zelfs om studenten een app te laten bouwen die je camera blokkeert op 36 opnames na, die je pas na je vakantie kunt terugzien.

Filmpjes daarentegen moet je wel meteen terug kunnen kijken. Anders overkomt je misschien hetzelfde als ome Jan. Die filmde ooit zijn hele vakantie bij zijn broer in Canada. Toen ze de laatste avond het resultaat bekeken, merkte zijn broer na vijf minuten op: “Nou, Jan, ik woon al twintig jaar in Canada, maar ik heb nog nooit zoveel sneeuw gezien.”

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Inge
02
September
2022
Prachtig.
Janneke
02
September
2022
Ik ga vanavond nog oude foto-albums van zolder halen :D
Erdinç
02
September
2022
Fantastisch weer!