april

Hé Eindhoven: zo goed doen jullie het

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. Geïnspireerd door Ramses Shaffy maakte de onlangs afgestudeerde ArtCoDe-student Emre Kalender (30) een video om Eindhovenaren te motiveren. “Iedereen maakt dramavideo’s over hoe slecht het gaat, maar ik blijf positief.”

“Alles is afgelast. Maar ik ben niet iemand die in de negativiteit blijft hangen. Vandaar dat ik deze video heb gemaakt.”

Emre KalenderEmre zag een tekst van Ramses Shaffy bij Piazza in Eindhoven, waarna hij de Nederlandse zanger opzocht. “Ik kende Shaffy nog niet, maar het klonk heel mooi. Toen ik zijn muziek hoorde, bracht het me terug in de tijd. De woorden raakten me en ik voelde dat ik hier iets mee moest doen. Ze passen precies bij deze tijd, ondanks dat het zo’n oud nummer is.”

Emre woont nu twaalf jaar in Eindhoven kent het als zijn eigen broekzak. “Ik heb stage gelopen bij de gemeente, waardoor ik elke plek en alle geluiden van Eindhoven ken. De drukste plekken van Eindhoven zijn nu leeg en stil, dat maakt me trots op de Eindhovenaren.”

Deze geluidsstiltes, samen met de beelden en de teksten van Shaffy, maakt de video tot een geheel. “Het laat zien dat we samenwerken om elkaar gezond te houden.”

Geen werk
Emre is kort geleden afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten, ArtCoDe. Vanwege de coronacrisis heeft hij zijn diploma nog niet letterlijk in handen. Dat is nog tot daar aan toe: vanwege de coronacrisis kan hij nu echter ook nergens aan de bak.

“Ik wil supergraag aan het werk. Met mijn bedrijf Kalender Film Works ben ik overal aan het solliciteren, maar niemand neemt nu nieuwe werknemers aan.”

“Ik was bezig met een documentaire waarvoor ik de contacten en het budget helemaal geregeld had, en dat gaat ook niet meer door nu. Ik moet nu werken zonder mensen om mij heen. Hierdoor voel ik me nu erg alleen.”

“Gelukkig raakte ik erg gemotiveerd om te werken aan deze video. Ik ben filmmaker en mijn doel is om de mensen in deze maatschappij iets te vertellen: het is niet makkelijk waar wij doorheen gaan, maar wij zijn Eindhovenaren. Samen staan we sterk.”

“Als maar een paar honderd mensen deze video zien maakt me dat totaal niet uit. Als ze maar geïnspireerd raken, dan ben ik al super blij.” [Kasper Wienk]

Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.