maart

Fontys-hulptroepen in barre coronatijden

Van de nood een deugd maken. Dat doen Fontys-studenten en -alumni van wie studie of werk door de corona-crisis momenteel op een laag pitje staan. De een biedt zich aan als oppas met een plus, de ander als boodschappendienst.

Als sneeuw voor de zon verdween de afgelopen dagen het betaalde werk voor Esther de Bruijn en Laura Jonkers. Beiden studeerden tweeënhalf jaar geleden af aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) in Tilburg.

Voorstellingen werd plots geannuleerd, de scholen en theaterwerkplaats waaraan ze zijn verbonden sloten hun deuren vanwege het dreigende coronavirus.

Bij de pakken neerzitten wilde het duo niet. Bij het boodschappen doen in de Jumbo raakten ze geïnspireerd door oudere mensen met doekjes voor hun mond, die angstig hun karretjes volstopten.

“We kregen al snel het idee dat, als we iets wilden doen, een boodschappendienst een goed idee zou zijn”, aldus Esther, die afstudeerde als docent theater.

Zonder werk
Samen met Laura, die ook 25 jaar is en de Academie voor Danseducatie afrondde, maakte ze flyers waarop ze hun service aanbieden. Die werden verspreid binnen hun eigen netwerk van FHK-vrienden. “De animo om mee te doen was groot, want zij zitten ook zonder werk.”

Kim de Rooij

De media kregen eveneens lucht van hun initiatief. Items met beide alumni werden gemaakt door Brabants Dagblad en Radio 2.

Bovendien sponsorde PrintXperts nog eens 5000 flyers. “Vandaag (woensdag, red) gaan we daarmee in Tilburg met een heleboel jonge mensen alle brievenbussen langs.”

Platgebeld met boodschappenlijstjes worden ze nog niet. Het zijn vooral veel mensen die hun hulp aanbieden.

“Gisteren werden we gebeld door een mevrouw uit Eindhoven. Nou kennen we iemand in Eindhoven, dus die gaat voor haar de boodschappen doen”, aldus Esther.

“Ook belde er iemand die wilde checken hoe betrouwbaar we zijn. Daar mogen we nu de boodschappen voor doen.”

Huiswerk begeleiden
Kim de Rooij is derdejaarsstudent van de Fontys-pabo in Eindhoven, waar ze dus tijdelijk geen colleges kan volgen. Geen nood: in de extra vrije uren biedt de 20-jarige Boxtelse zich aan als oppas. En wel eentje met een plus: “Als pabo-studente kan ik de kinderen begeleiden bij het werk dat ze vanuit school krijgen.”

Ondanks deze aantrekkelijke aanbieding heeft het nog niet tot opdrachten geleid. “Ik zag dat meerdere studentes, die ik nog ken van eerdere stages, hetzelfde hebben gedaan. Of mensen uit de horeca; nu die plat ligt, hopen ze op deze manier toch nog wat te verdienen.”

Marielle Hulshoff bij haar zojuist gelanceerde Facebookgroep 'Coronahulp'.

Bovendien kan Kim zich ook op een andere manier verdienstelijk maken. Ze volgt toevallig een minor bij ICT. Daarbij helpt ze de stichting Best Onderwijs met het realiseren van onderwijs op afstand voor haar basisscholen. “Dat kan ik op dit moment nog vanuit huis doen.”

Facebookgroep
Toen Marielle Hulshoff dinsdagmorgen wakker werd, bedacht ze spontaan om de Facebookgroep 'Coronahulp Boxtel Liempde Lennisheuvel Esch' in het leven te roepen. Nou ja, bijna spontaan dan.

De Boxtelse is als communicatieadviseur van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg al beheerder van de Facebookgroep 'FHK Meetingpoint'. “Die werkt heel goed om het linken en netwerken van mensen online te faciliteren. Voor coronahulp heb je ook al ‘Heel Brabant In Een Groep!’; een superinitiatief, maar wel wat onoverzichtelijk.” Dus zocht zij het wat dichter bij huis.

En zo zijn Fontys-hulptroepen op diverse fronten actief om medemensen door de coronacrisis te loodsen. [Tim Durlinger]