Eindhoven,
11
oktober
2017
|
17:33
Europe/Amsterdam

3D printen in oorlogsgebied

Ministerie van Defensie oefent in Objexlab

Het klinkt eigenlijk heel simpel. In plaats van heel veel materialen meesjouwen naar oorlogsgebieden, kun je ze ook ter plekke printen. Daarom heeft 3D printen een grote toevoegde waarde voor het ministerie van Defensie, legt docent Martin Stroetinga uit.

"3D printers zoals de Ultimaker kunnen in de toekomst worden gebruikt in oorlogsgebieden, zoals Afghanistan", zegt Stroetinga. "Dit zijn plekken waar weinig technologie beschikbaar is. Wanneer een klein onderdeel kapot gaat, kunnen ze dit dan ter plekke printen en repareren. Dan hoeft het niet naar Nederland opgestuurd te worden om het te laten repareren. Dat scheelt veel tijd. Of dat je allerlei soorten materiaal moet meesjouwen om het te kunnen repareren."

En om gebruik te maken van de kennis van 3D printen, was het Ministerie van Defensie op bezoek in het Objexlab op campus Rachelsmolen. "De technologie van 3D printen is nog vrij nieuw. Tijdens de opleiding voor Defensie toendertijd was daar nog geen aandacht voor", vertelt Stroetinga. "De faciliteiten in het Objexlab zijn uniek. Daarom maakt het bedrijfsleven hier ook steeds vaker gebruik van. Dit keer voor een opfriscursusje voor Defensie." 

Het lijkt alsof 3D printen de laatste jaren in een stroomversnelling zit. In eerste instantie ging het alleen om objecten printen van plastic, maar tegenwoordig kan dat ook al van buigzaam materiaal, metaal en zelfs voedsel. Volgens Stroetinga is er een logische verklaring voor waarom 3D printen ineens zo in opmars is. "Het patent voor 3D printen liep na twintig jaar af in 2009. Vanaf toen mocht iedereen met het printen aan de slag en dat werd dan ook massaal gedaan. Daarom ging de prijs van 3D printers omlaag, gingen consumenten printers kopen en werd het een stuk populairder voor verschillende toepassingen." [Renée de Kruif]

Het Objexlab is onderdeel van Fontys Centre of Expertise HTSM in Eindhoven.

Foto's zijn gemaakt tijdens de cursus voor Ministerie van Defensie in het Objexlab. Foto 1: Docent Martin Stroetinga licht de cursus toe